Människor i hela Storbritannien har gjort stora eftergifter för att följa regeringens riktlinjer i coronakrisen. Många har gått miste om ett sista farväl av en nu avliden familjemedlem. Andra har suttit ensamma i veckor. Allt för att hålla antalet smittade nere så gott det går. Men sedan finns det människor som står över lagen – och de kan agera precis som de vill.
Så kan de senaste dagarnas kritik av premiärminister Boris Johnson och hans närmaste politiska rådgivare Dominic Cummings sammanfattas. Ilskan bubblar hos såväl biskopar inom Engelska kyrkan som hos flera av Konservativa partiets parlamentsledamöter som kräver att Cummings måste bort. Och oppositionsledaren Keir Starmer från Labour har trummat in sitt budskap om premiärministerns svek mot britterna.
– Den folkliga ilskan har nått anmärkningsvärda nivåer, säger Catherine Barnard, juridikprofessor vid universitetet i Cambridge.
– Många har gjort enorma uppoffringar för att följa riktlinjerna. Men nu vet de att den person som har mest inflytande över regeringen har gjort sin egen tolkning av reglerna, baserat på det han kallar förnuft. Det får missnöjet att koka.
Reste bort
Det var i slutet av mars som Cummings, som då uppvisade symptom för covid-19, reste med sin son till Durham, 40 mil från London. Enligt Cummings var syftet att hans fyraårige son skulle få bra omsorg sedan Cummings fru insjuknat och det var sannolikt att han själv skulle bli sjuk.
Men trots att kritiken växer inom det egna partiet står Johnson fortsatt vid sin rådgivares sida. Cummings agerade "ansvarsfullt och lagenligt och med integritet" slog premiärministern fast i ett försvarstal i helgen.
Cummings har befunnit sig i och nära de övre regeringsskikten och det konservativa partiet i närmare två årtionden. Men det var i och med rollen som chefsstrateg för brexitkampanjen 2016 som han blev känd för den breda massan. Hans framgångar blev till och med skildrade i spelfilmen "Brexit: The Uncivil War" med Benedict Cumberbatch i huvudrollen.
– Han har blivit fullkomligt oumbärlig för premiärministern, vilket är anledningen till att han inte får sparken. Johnson backar Cummings med sin fulla politiska kraft.
"Nickedocka"
Barnard menar att premiärministerns agerande bevisar något som länge har varit en allmän misstanke. Att det är Cummings som håller i tyglarna på 10 Downing Street medan Johnson främst fungerar som ansiktet utåt.
– Cummings är hjärnan bakom allt. Det blir också allt mer tydligt för regeringen att den är en slags nickedocka som främst ska godkänna politiken och inte vara en del av att forma den, hävdar Barnard.
– För nu har det blivit tydligt för många att Cummings de facto är Storbritanniens premiärminister. Johnson har karisman och populariteten, men han har aldrig varit så bra med detaljerna. Så han har alltid omgett sig med människor som är det åt honom.
"Högt pris"
Med över 36 000 bekräftade dödsfall är Storbritannien hårdast drabbat av covid-19 i Europa. Trots det har Johnson fått bra betyg i mätningar – även om stödet har gått ner i takt med att regeringen pressats allt hårdare för sin hantering av pandemin. Och folkets vrede till trots tror Barnard att Johnson kommer att klara av den här krisen. Också.
– Han kommer att försvagas av det här. Litegrann. Han har bränt en hel del politiskt kapital. Men det är inte val förrän om fyra år och människors minne är kort. Och Johnson är fortfarande väldigt populär, säger hon.
– Men Storbritannien kommer att få betala ett högt pris. Det kommer att bli svårare att upprätthålla reglerna att stanna hemma, folk kan bara hänvisa till att de agerar förnuftigt – precis som Cummings.