Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

EU-länder kan stämma Astra Zeneca

EU:s medlemsländer kan komma att stämma läkemedelsjätten Astra Zeneca för kontraktsbrott. "Vi bevakar frågan noggrant", säger hälsoministern.

Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics. Arkivfoto.

Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics. Arkivfoto.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Politik2021-01-26 11:20

Runt om i EU är irritationen stor över Astra Zenecas besked om att mindre leveranser än utlovat är att vänta under våren, på grund av "reducerad förmåga" vid en av företagets fabriker.

– EU har investerat miljarder för att hjälpa till i utvecklingen av de första covid-19-vaccinen. Företagen måste leverera, betonar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal via webben till årets Världsekonomiska forum (WEF).

Kräver besked

Bland EU-länderna övervägs nu ett gemensamt agerande mot Astra Zeneca, meddelar Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics enligt lettiska nyhetssajten Delfi.

– Det är inte rätt av dem att inte uppfylla sina åtaganden, särskilt Astra Zeneca, som har tagit emot ganska mycket pengar från EU för forskning och utveckling av ett vaccin, säger Rinkevics.

Om det skulle vara aktuellt för Sverige att delta i en eventuell gemensam stämning är oklart. Socialminister Lena Hallengren (S) säger dock att det är "otroligt viktigt" att vaccintillverkarna levererar vaccin enligt ingångna avtal.

"Vi förväntar oss att man gör allt för att göra det, och vi bevakar frågan noggrant tillsammans med andra EU-länder. När beskeden klarnar blir det lättare att utreda eventuella effekter", säger Hallengren i en skriftlig kommentar.

Viktig roll i Sverige

Statsepidemiolog Anders Tegnell konstaterar att leveransförseningen kommer att sätta regionerna under hård press när det gäller att hinna med alla vaccineringar.

– Det största problemet är att de skjuter fram leveranserna till andra kvartalet, och det kommer innebära en betydligt större press på regionerna att hinna med sin vaccinering när man får väldigt mycket vaccin under en kort period. Det är väl den största negativa effekten.

TT: Hur viktig är Astra Zeneca i den svenska vaccinstrategin?

– Ja, ganska viktig, för de är det företag som kommer med stora volymer närmast i tid, säger Tegnell.

Beslut på fredag?

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides var tydligt irriterad när hon i måndags krävde besked om "exakt hur många doser" som Astra Zeneca producerat och till vilka de har levererats, och när.

Några klara svar har dock ännu inte getts, uppger EU-källor för nyhetsbyrån Reuters. Däremot ska Astra Zeneca ha erbjudit att flytta fram sina första leveranser av sitt vaccin från den 15 februari till den 7 februari.

Bolagets vaccin är ännu inte godkänt av EU:s läkemedelsmyndighet EMA, men väntas allmänt få ett positivt besked på fredag.

– Min personal arbetar så hårt de kan, lovar EMA-chefen Emer Cooke i ett framträdande inför EU-parlamentets hälso- och miljöutskott.

Fakta: EU och vaccinen

EU-kommissionen har för medlemsländernas räkning gjort färdiga eller preliminära beställningar av över 2,3 miljarder vaccindoser från åtta företag.

Hittills har två av vaccinen – från Pfizer-Biontech och Moderna – även godkänts av EU:s läkemedelsmyndighet EMA och börjat användas runt om i EU.

Den 29 januari väntas beslut om Astra Zenecas vaccin. Bolaget har dock redan varslat om att utlovade leveranser kommer att bli mindre än planerat, på grund av "reducerad förmåga" vid en av fabrikerna.

Näst på tur att godkännas är sannolikt ett vaccin från Jansen/Johnson & Johnson. EMA har emellertid ännu inte någon färdig tidtabell för den proceduren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!