Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

EU-länder avvaktande till migrationsförslag

Ett viktigt steg framåt och en god grund. Tongångarna kring EU:s nya migrationsförslag var försiktiga positiva från flera europeiska länder. Men hård kritik riktas också mot förslaget.

Giuseppe Conte menade att EU-kommissionens nya migrationsförslag är ett viktigt steg framåt. Arkivbild.

Giuseppe Conte menade att EU-kommissionens nya migrationsförslag är ett viktigt steg framåt. Arkivbild.

Foto: Ludovic Marin/AP/TT

Politik2020-09-23 19:50

Strängare gränskontroller, en migrations- och asylprocess som är både snabbare och smidigare och större frihet för medlemsländerna kring hur asylsökande ska hjälpas.

Det är några av förslagen EU-kommissionen på onsdagen presenterade för att ena de 27 medlemsländerna i den infekterade migrationsfrågan.

Och efteråt uttryckte sig flera länder positivt till förslagen.

"Migrationspakten är ett viktigt steg mot en verklig europeisk migrationspolitik. EU måste uppnå en balans mellan solidaritet och ansvar", skrev Italiens premiärminister Giuseppe Conte på Twitter.

Han underströk också att länder dit många flyktingar kommer till först inte kan hantera situationen på egen hand.

"Behöver ny start"

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer hävdade i sin tur att det var en bra grund för vidare diskussioner.

"Det finns för närvarande ingen fungerande europeisk migrationspolitik, vilket de nya händelserna från Moria (i Grekland) tydligt har visat. Europas öde kommer att beslutas av dess migrationspolitik. Vi behöver en ny start", skrev Seehofer i ett uttalande.

Den tillförordnade danska utrikes- och integrationsministern Kaare Dybvad såg bra punkter i migrationsförslagen. Bland dessa att EU försöker förbättra återsändningen av människor som nekats asyl inom unionen.

Men de grundläggande problemen återstår, enligt Dybvad.

"Danmark tror inte att det är vägen framåt att omfördela asylsökande. Det är en lapplösning som skickar fel signal om att det lönar sig att hoppa i människohandlarnas gummibåt", skrev han i en kommentar.

Stängda gränser

Något hårdare motstånd bjöd Österrike på. Landet har tillsammans med bland annat Ungern och Polen drivit för en betydligt mer restriktiv europeisk migrationspolitik.

Den österrikiska inrikesministern Karl Nehammar konstaterade i ett uttalande att EU-kommissionen nu går i en liknande riktning. Han var däremot inte lika positiv till andra delar av förslagen.

"Det är tydligt för oss att fördelningen av migranter inom EU har misslyckats och är obegriplig", sade han i ett uttalande.

Zoltan Kovacs, företrädare för Ungerns regering, upprepade landets hållning om stängda EU-gränser som stått fast sedan 2015.

"Vi måste försäkra oss om att EU:s och Schengenområdets yttre gränser förblir förseglade", skriver Kovacs på Twitter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!