Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Andersson i Bryssel – nu också som ja-sägare

Efter sju år som finansminister gör Magdalena Andersson sin första Brysselresa som statsminister. Men det förändrar henne inte nämnvärt.
–Jag är ju jag, säger Andersson i Bryssel.

Statsminister Magdalena Andersson (S) talar med svenska journalister efter ett möte med EU:s permanente rådsordförande Charles Michel i Bryssel.

Statsminister Magdalena Andersson (S) talar med svenska journalister efter ett möte med EU:s permanente rådsordförande Charles Michel i Bryssel.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Politik2021-12-10 14:03

Som finansminister har Andersson stolt utnämnt sig själv till snålast i EU. Frågan är om hon kommer att vara lika mycket nej-sägare när hon nu flyttat upp ett hack till posten som statsminister.

Både och, blir svaret efter fredagens möte med EU:s rådsordförande Charles Michel i Bryssel.

– Oavsett vilken roll jag har så är det klart att jag är en tuff förhandlare. Men det är ju en helt annan bredd på frågor. Klimatfrågorna är ju någonting som ligger väldigt högt upp på dagordningen och där kommer Sverige att ha en väldigt drivande roll som ja-sägare, säger Andersson på sin första pressträff som statsminister i Bryssel.

"Spelar en nyckelroll"

Andersson lovar att Sverige fortsatt kommer att vara en "aktiv och samarbetande" partner i EU.

– EU spelar en nyckelroll för att genomföra den gröna omvandlingen och skapa jobb och tillväxt, anser statsministern.

På sitt möte talade Michel och Andersson bland annat om nästa veckas EU-toppmöten, kampen mot klimatförändringarna och samarbetet mot internationell brottslighet.

Efteråt tog hon sig över gatan i EU-kvarteren för att även träffa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Andersson återvänder till Bryssel redan på onsdag för två dagars toppmöten, först med EU:s östliga partnerskap, sedan med den ordinarie gruppen av EU-ledare.

Vaccinera er!

Där väntar bland annat nya diskussioner om coronaläget, i ett läge där allt fler öppet diskuterar om vaccineringen måste bli obligatorisk.

Fast det är inte aktuellt i Sverige.

– Från svenskt perspektiv så ser ju vi att information kombinerad med frivillighet är en väg som har fungerat bra för Sverige och bedömer att kunna göra det fortsatt, säger Andersson och skickar samtidigt en tydlig uppmaning till alla ovaccinerade.

– Gå och vaccinera er. Nu!

Ett annat tungt ämne nästa vecka blir det spända läget vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina, uppbackat av diverse mullrande uttalanden från Rysslands president Vladimir Putin.

– Det är någonting som påverkar säkerheten i vårt närområde och det ser jag som en av de absolut viktigaste frågorna som kommer upp nästa vecka. Där ser jag också stora poänger med att Europa kan ha en gemensam röst i de här frågorna, säger Andersson i Bryssel.

Fakta: Internationell start för Andersson

Här är hållpunkterna i Magdalena Anderssons internationella debut som statsminister:

* onsdag 8 december: möte med Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö i Helsingfors.

* fredag 10 december: möten med EU:s rådsordförande Charles Michel och kommissionsordförande Ursula von der Leyen i Bryssel.

* lördag 11 december: möte med Tysklands nye förbundskansler Olaf Scholz i Berlin.

* onsdag 15 december: toppmöte med länderna i EU:s östliga partnerskap (Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien och Ukraina) i Bryssel.

* torsdag 16 december: ordinarie EU-toppmöte i Bryssel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!