Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pakistan fast under vatten – kvar till i jul

Platser som en gång rymde människors hem ser fortfarande ut som sjöar, månader efter sommarens översvämningar i Pakistan. Vattnet tros ligga kvar till åtminstone jul – men katastrofens konsekvenser befaras kvarstå långt in på nästa år.

Föremål som gått att rädda bärs från förstörda bostäder i Dadu, Sindhprovinsen i Pakistan den 9 september.

Föremål som gått att rädda bärs från förstörda bostäder i Dadu, Sindhprovinsen i Pakistan den 9 september.

Foto: Fareed Khan/AP/TT

Pakistan2022-10-26 05:00

– Jag har åkt igenom områden och trott att jag tittat ut över en sjö, så visar det sig vara ett översvämmat område, säger Ylva Jonsson Strömberg, krisberedskapschef på svenska Röda Korset.

Hon befinner sig i Sindh-provinsen, som tillsammans med Baluchistan drabbats hårdast av sommarens översvämningskatastrof. Tre gånger så mycket regn och vatten som vanligt från smältande glaciärer ledde till att en tredjedel av landet täcktes av vatten, som till stor del ligger kvar. Över 1 700 personer har hittills mist livet – en tredjedel av dem barn.

Långt många fler har förlorat sina hem, och odlingsmarkerna som de lever av. Det innebär att även om vattnet enligt beräkningarna sjunker undan lagom till jul så har nästa års skörd redan gått förlorad för miljoner människor.

– Det är en väldigt tuff situation att befinna sig i, att vara i händerna på att hjälporganisationer ska ge en något att äta, säger Ylva Jonsson Strömberg.

Brist på mediciner

Befolkningen i Pakistan är luttrad, och försöker redan sortera vilka tegelstenar som går att återanvända från de raserade hemmen för att bygga nya bostäder. Men de kommer leva i sårbarhet under lång tid framöver. Det stillastående vattnet lockar till sig mängder av smittspridande mygg, och många dödsfall har inträffat på grund av diarrésjukdomar, denguefeber och malaria – samtidigt som 1 500 sjukhus och kliniker lamslagits, enligt nyhetsbyrån AFP. Även kolera har förekommit.

Och fastän temporära vårdinrättningar har kommit på plats når inte hjälpen fram till alla i behov.

– Det finns också en brist på mediciner, eftersom det är svårt att ta sig fram på vägarna.

Drabbas hårdast

I Pakistan handlar samtalen om klimatförändringar mer om effekterna de har på marken – oförutsägbarheten i vädret, svårigheter att planera skörden och givetvis katastroferna som förekommer allt oftare – än om abstrakta frågor på policynivå, säger Ylva Jonsson Strömberg.

Men för henne är det självklart att monsunregnet och de smältande glaciärerna är ett resultat av den globala uppvärmningen. Medan Pakistan är ett av de länder som beräknas lida värst under klimatförändringarnas konsekvenser står landet, som sett till befolkningen är världens femte största – nära 2,8 procent av världens invånare är pakistanier – bara för 0,8 procent av växthusutsläppen, enligt AFP.

– Det är inte rimligt att de allra fattigaste länderna i världen ska bära bördan på egen hand, säger hon.

Fakta: Pakistan

Pakistan som självständig stat har en brokig historia sedan dåvarande brittiska Indien delades upp 1947.

Landet är på papperet en muslimsk republik med 225 miljoner invånare. Fattigdom, interna stridigheter och utbredd korruption har präglat de senaste årtiondena.

Landet lider av en ojämn maktfördelning där mycket av den ekonomiska kraften är koncentrerad till ett fåtal familjer.

BNP per invånare låg år 2020 på 1 189 dollar, att jämföra med Sveriges siffra som samma år var 52 274 dollar.

Källor: NE, UI/Landguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!