Svenska teamet hjälpte norrmännen efter raset

Den svenska specialutbildade sök- och räddningsstyrkan som bistått i räddningsarbetet efter raset i norska Ask i Gjerdrum har avslutat sin insats.
–Vi som var på plats där uppe erbjöd oss att stanna kvar, den frågan avböjdes. Norge har egna resurser, så de klarar sig bra med dem, säger Tomas Norberg.

Minst 14 adresser i ett bostadsområde drabbades av ett lerskred i Ask i Gjerdrum kommun, söder om Oslo-flygplatsen Gardermoen, natten till 30 december.

Minst 14 adresser i ett bostadsområde drabbades av ett lerskred i Ask i Gjerdrum kommun, söder om Oslo-flygplatsen Gardermoen, natten till 30 december.

Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT

Olyckor, katastrofer2021-01-02 09:05

Den svenska styrkan om 14 personer har arbetat tillsammans med norsk räddningstjänst i det drabbade området för att hitta och rädda överlevare. I går vid klockan 17 avslutades insatsen från svensk sida och teamet är nu tillbaka i Sverige.

– Tillsammans med det norska teamet på plats förberedde vi på nyårsnatten en väg ner till skredkanten och i går morse påbörjade vi arbetet med att ta oss ut i skredområdet, säger Tomas Norberg, samverkansperson för det svenska Nusar-teamet från Räddningstjänsten Storgöteborg.

Hittade person

Genom att lägga ut långa cellplastskivor som ett pussel skapade teamet förutsättningar för att röra sig i området.

– När vi hade skapat tillträde så backade vi undan så att hundförarna kunde gå ut och söka i området, om hundarna gör en markering så backar de undan och då går brandmännen fram och arbetar i det området, berättar Tomas Norberg.

De svenska och norska teamen arbetade separat i området men just vid ett tillfälle då de två teamen sammanstrålade markerade en hund och med gemensamma krafter började räddningsarbetarna leta i rasmassorna.

– Vi påträffade en person, tyvärr avliden, säger Tomas Norberg.

"Fantastiskt jobb"

Nusar-temet är en förstärkningsresurs från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som är specialutbildade för att bland annat arbeta med verktyg som sågar för att ta sig igenom betong och järn. De har även utbildning i hur man stadgar upp raserade byggnader och läser av hur husen rör sig.

– Jag åker med som samverkansperson och ska samverka med insatsledningen på plats, men jag vill framhålla mina kollegor som har gjort själva insatsen nere i skredområdet, de har gjort ett fantastiskt jobb, säger Norberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!