Full mobilisering i den norska valspurten

Den norska valrörelsen går in i sitt slutskede. I valstugorna i centrala Oslo debatteras det politik. I morgon öppnar vallokalerna då allt ska avgöras.
–Nu är det full mobilisering, säger Frode Jacobsen från Arbeiderpartiet (AP). Han står på femte plats på partiets lista i Oslo och enstaka röster kan avgöra om han kommer in i Stortinget eller inte.

"Vi ligger lägre än det vi varit vana vid historiskt. Men jag upplever ändå ett mycket positivt engagemang runt oss", säger Frode Jacobsen, stortingskandidat för Arbeiderpartiet.

"Vi ligger lägre än det vi varit vana vid historiskt. Men jag upplever ändå ett mycket positivt engagemang runt oss", säger Frode Jacobsen, stortingskandidat för Arbeiderpartiet.

Foto: Jonas Dagson/TT

Norge2021-09-12 11:45

På Grönland Torg står valtälten på rad. Partierna gör vad de kan för att i valrörelsens elfte timma värva några sista röster. Det är broschyrer, ballonger, blommor och argument.

Frode Jacobsen är hoppfull trots att partiet i opinionen får lägre stöd än förra valet.

– Vi ligger lägre än det vi varit vana vid historiskt. Men jag upplever ändå ett mycket positivt engagemang runt oss. Det är många som önskar ett regeringsskifte i Norge, säger han.

– Men rösterna tycks gå lite mer till vänster som oss, suckar han.

Med det syftar han på att både Sosialistisk Venstreparti (SV) och Rødt, som står till vänster om AP, vinner mark i opinionen.

Nöjd och segerviss

I Rødts tält är Kathy Joakimsen nöjd och segerviss. Partiet har bytt kostym under ledaren Bjørnar Moxnes. Och nu ser det ut att göra sitt bästa val någonsin.

– Vi är egentligen inte förvånade. Vi har blivit ett tryggt parti och folk förstår att vår politik fungerar. Tanken att vi är ett kommunistparti har försvunnit, för det är vi inte. Vi är ett socialistiskt parti, försäkrar hon.

Partiet har nyligen tvättat bort alla referenser till revolution ur sina partidokument men ordet marxistisk finns kvar.

– Men det är bara ett ord. Vi driver inte kravet på revolution längre, säger hon.

Hon är övertygad om att det kommer att få stor betydelse om partiet för första gången kommer över fyraprocentsspärren. Då kan en större partigrupp skapas i stortinget.

– Om vi blir stora och SV blir stora kan vi samarbete lite mer och vara en stor stark grupp på vänstersidan. Vi kommer att dra de andra partierna i stortinget åt vänster, särskilt Arbeiderpartiet, och på det sättet kommer landet att få en bättre politik, säger hon visionärt.

De sista opinionsundersökningarna pekar dock mot att AP, SV och Senterpartiet skulle kunna få egen majoritet i Stortinget. Och då skulle möjligheten till inflytande för Rødt minska drastiskt.

Finns en möjlighet

På den andra kanten av det politiska spektret är det inte lika muntert. Høyre har inte ens ett tält att stå under. Bara flaggor och en stor tecknad bild på Erna Solberg som gör segertecken som bakgrund.

– Det kunde sett ljusare ut, erkänner Håvard Øvregård, en valarbetare på plats.

Och då syftar han inte bara på vädret. Men hoppet är det sista som överger människan.

– Det finns fortfarande en möjlighet att vinna. Det är inte alltid så att folk röstar som opinionsundersökningarna säger. Här kör vi på till slutet, säger Øvregård.

Han tycker det är svårt att förstå att en så populär statsminister som Erna Solberg ser ut att inte bli omvald.

– Jag frågar väljare jag möter: "Vad är du missnöjd med?" Men de kan inte svara. I stället förklarar de att det skulle vara bra med lite förändring.

Och tanken på att Erna Solberg kan avgå som partiledare på valnatten om hon förlorar avfärdar han kategoriskt.

– Det kommer inte att hända, säger han övertygat.

Har skapat en väljarvåg

Naomi Ichihara Røkkum anländer till Venstres valtält på sin cykel. Venstre är trots namnet ett socialliberalt parti som nu ingår i högerregeringen. Ichihara Røkkum står på femte plats på partiet lista i Oslo. Även om opinionsmätningarna pekar på att partiet dansar på fyraprocentsspärren är hon mer än optimistisk.

– Det går framåt. Vi har har fått till en väljarvåg i slutskedet av valrörelsen. Särskilt här i Oslo har det varit undersökningar som ger oss över 10 procent, säger hon, övertygad om att partiet inte löper risk att åka ut.

Hon vill framhålla partiets hoppfulla klimatpolitik som en viktig orsak. Att företrädarna inte vill vara domedagsprofeter som bara talar om vad som är fel utan i stället vill presentera positiva lösningar. Och även om regeringens Solberg får avgå är allt inte förlorat.

– Även om vi inte får regeringsmakten så är stortinget viktigt. Vi är vana vid minoritetsregeringar i Norge. Och om inte majoriteten i stortingen tycker som regeringen så hjälper det inte att de har makten, säger hon.

I duggregnet passerar människor förbi med uppfällda paraplyer. Några tar en broschyr, andra tar emot en röd ros från Frode Jacobsen och försvinner sedan ner i tunnelbanan vid torget.

Om partierna lyckas värva några sista röster i höstrusket återstår att se.

Fakta: Senaste opinionsmätningen

Arbeiderpartiet 24,6 %

Høyre 19 %

Senterpartiet 12,7 %

Fremskrittspartiet 12,3 %,

Sosialistisk Venstreparti 8,7 %

Rødt 5,7 %

Miljøpartiet De Grønne 5,1 %

Venstre 4,5 %

Kristelig Folkeparti 3,8 % (under spärren)

Övriga 3,6 % (däribland protestlisten Pasientfokus i Finnmark med Irene Ojala som kan komma in i stortinget med en hårsmån).

Källa: Opinionsundersökning genomförd 9–11 september av Kantar/TV2 där sammanlagt 2 088 personer har tillfrågats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!