Det parti som har störst möjlighet att få till en majoritet för sin politik i stortinget är det som i första hand ska försöka bilda regering i Norge. Och Arbeidarpartiets partiledare Jonas Gahr Støre är redan i gång. Han börjar med att sondera terrängen med Senterpartiet (SP) och Socialistisk Venstreparti (SV), som han själv säger att han helst vill samarbeta med – men han ska även samtala med andra partier.
Hämta stöd
Senterpartiet har i och för sig redan meddelat att det inte vill samarbeta med Socialistisk Venstreparti. Partiet vill i stället bilda regering med bara Arbeiderpartiet, trots att det innebär att det inte skulle bli en majoritetsregering. Tanken är att de i stället ska hämta stöd både på högersidan och vänstersidan.
Men det är inte ett så troligt scenario, enligt Svein Tuastad, som är verksam vid universitetet i Stavanger. Han anser att det är mer sannolikt att Arbeiderpartiet hellre styr på egen hand än bara med Senterpartiet.
– Senterpartiet säger att de bara vill samarbeta med Arbeiderpartiet, men det är väldigt orealistiskt. För det första är det dumt att säga nej till en majoritetsregering. För det andra skulle AP bli väldigt pressat av vänstersidan om de går bara till höger, säger han.
Enligt Tuastad är det runt 60 procents chans att det är just konstellationen AP, SP och SV som i slutändan bildar regering.
Oljepolitiken viktig
För Arbeiderpartiet handlar mycket om hur den kommande eventuella koalitionen ses av väljarna. Om partiet skulle söka samarbete ännu längre ut på vänsterkanten, hos partiet Rødt, så kan de förlora väljare som ligger mer åt höger.
– Det är en dynamik. Det handlar om vem man allierar sig med i en regering och det handlar om vad väljarna kommer att acceptera, säger Svein Tuastad.
Och det finns många frågor att lösa innan allt är klart. Bland annat oljepolitiken blir en hård nöt att knäcka för de potentiellt blivande regeringspartierna.
Antagligen kommer förhandlingarna att ta några veckor – men det viktigaste arbetet kommer sedan, poängterar Svein Tuastad.
– Det är först efteråt som man ser vad regeringen kommer att bli. Den förra regeringen var aldrig ett team. Om det blir succé för Støre eller inte kommer att bero på om de kommer att arbeta som ett team och samarbeta om ett gemensamt projekt, eller om de ska fortsätta att gräla sinsemellan. I så fall kommer de att straffas redan vid nästa val, spår han.