Karim Khan ny ICC-åklagare

Britten Karim Khan har svurits in som ny åklagare vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

Karim Khan. Bilden är från 2007. Arkivbild.

Karim Khan. Bilden är från 2007. Arkivbild.

Foto: Robert Vos/AP/TT

Nederländerna2021-06-16 12:55

Den 51-årige tidigare försvarsadvokaten valdes i februari av ICC:s medlemsländer för en nioårig mandatperiod vid världens enda permanenta tribunal för krigsbrott.

Hans företrädare Fatou Bensouda utvidgade domstolens verksamhetsområde så mycket att hon blev föremål för amerikanska sanktioner (under Trumpregeringen), och Khan får nu ta över en rad komplicerade och politiskt känsliga fall, bland annat misstänkta amerikanska krigsbrott i Afghanistan, Filippinernas så kallade krig mot droger och Gazakriget 2014.

– ICC är i en kritisk fas, konstaterar Carsten Stahn, professor i internationell straffrätt vid universitetet i Leiden.

Khan blir den tredje ICC-åklagaren sedan domstolen inrättades 2002. Han har tidigare lett en särskild FN-utredning om brott begångna av extremistgruppen IS, och tagit sig an mer kontroversiella uppdrag, som att försvara den libyske expresidenten Muammar Gaddafis son Seif al-Islam vid ICC.

Flera av världens mäktigaste länder, däribland USA, Kina och Ryssland, har inte anslutit sig till ICC.

Fakta: ICC

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) är en domstol som har sitt säte i Haag i Nederländerna. Den dömer i mål om krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord.

ICC inledde sin verksamhet 2002 och är ett komplement till Internationella domstolen i Haag (ICJ). ICJ dömer i mellanstatliga tvister och ICC dömer individer som har begått krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten eller varit medskyldiga i folkmord.

Domstolen aktiveras genom att en internationellt utsedd åklagare får en misstänkt person utlämnad från ett land där brottet begåtts, från det land där vederbörande är medborgare eller från ett tredje land om samtycke finns från någon av de två förstnämnda staterna.

När ICC kom till sågs det som en milstolpe i strävan för ett internationellt rättssystem. Men med åren har den allt mer kommit att kritiseras, bland annat för att vara politiserad.

Källa: Nationalencyklopedin, TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!