Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Natochefen: Finland och Sverige varmt välkomna

Varmt välkomna, hälsar Natos generalsekreterare Sverige och Finland – om man väljer att söka medlemskap i militäralliansen. Ett "snart möte" väntas med Finlands president.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med EU-parlamentets talman Roberta Metsola.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med EU-parlamentets talman Roberta Metsola.

Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Nato2022-04-28 10:31

Natos Jens Stoltenberg och Finlands Sauli Niinistö twittrar på varsitt håll efter att ha talat i telefon under torsdagseftermiddagen.

"Vi gick igenom läget i Finlands Natodebatt. Generalsekreterare Stoltenberg gav återigen sitt starka stöd till Finlands val och belyste Natos arbetsordning. Vi kom också överens om att träffas snart", skriver Niinistö.

"Medlemsstaterna har stor uppskattning för vårt väldigt nära samarbete", konstaterar Stoltenberg.

Något Nato-samtal med Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) uppges inte vara planerat just nu, men Stoltenberg har "tät kontakt" med statsministern, enligt Nato-källor.

"Brygga över"

Om Sverige och Finland väljer att gå med i Nato omfattas länderna av alliansens kollektiva försvarsgarantier från den dag då de blir medlemmar. Men vad som händer fram till dess är mer osäkert – även om Stoltenberg tycks övertygad om att lämpliga lösningar kan hittas.

– Jag är säker på att det finns vägar att brygga över interimsperioden på som är bra nog och fungerar för både Sverige och Finland, svarar Stoltenberg på TT:s fråga vid en kort pressträff i EU-parlamentet på torsdagen.

– Så fort som vi tar beslutet att bjuda in dem så kommer det att vara ett starkt politiskt budskap om att säkerheten för Finland och Sverige är av betydelse för alla Nato-länder. Och jag är också säker på att vi kan hitta arrangemang för interimsperioden mellan att Finland och Sverige ansöker och att den formella ratificeringen är klar i alla 30 (medlemsländers) parlament, säger Nato-chefen, sida vid sida med EU-parlamentets talman Roberta Metsola.

Osäker period

Magdalena Andersson vill inte kommentera vilka eventuella säkerhetsgarantier Sverige fått under ansökningsperioden. Men hon beskriver det som en osäker tid.

– Är det så att Sverige skickar in en medlemskapsansökan så är det klart att perioden innan den har ratificerats i 30 andra parlament är en osäkerhetsperiod. Då behöver man naturligtvis ha en ordentlig förberedelse för hur man ska hantera den tiden, säger hon på en pressträff.

Hon nämner ännu en gång att det finns ett före och ett efter den 24 februari.

– Självklart måste ett parti och en regering, när kartan ritas om, förhålla sig till det nya världsläget.

"Varmt välkomna"

Stöd till de nordiska länderna utlovas från London.

– Natos politik om öppna dörrar är helig. Om Finland och Sverige väljer att ansluta sig som svar på Rysslands aggression så måste vi integrera dem så fort som möjligt, sade utrikesminister Liz Truss i ett linjetal i London sent i onsdags.

Jens Stoltenberg upprepar i sin tur att det bara är upp till de två nordiska länderna och Nato att avgöra vem som ska vara medlem i militäralliansen.

– När Ryssland försöker hota Finland och Sverige för att få dem att inte ansöka så visar det att Ryssland inte respekterar varje lands grundläggande rätt att välja sin egen väg, säger Stoltenberg.

– Vi har en dialog med Sverige och Finland och det är deras beslut. Men om de väljer att ansöka kommer Sverige och Finland att vara varmt välkomna och jag förväntar mig att processen kommer att gå snabbt, säger Nato-chefen i Bryssel.

Fakta: Viktiga möten i väst

De närmaste veckorna innehåller en rad viktiga möten inom Nato, EU och G7.

12-14 maj: G7-ländernas utrikesministrar möts i Weissenhaus i norra Tyskland.

14-15 maj: Nato-ländernas utrikesministrar möts i Berlin.

16 maj: EU-ländernas utrikesministrar möts i Bryssel.

17 maj: EU-ländernas försvarsministrar möts i Bryssel.

30-31 maj: EU-ländernas stats- och regeringschefer möts i Bryssel.

16-17 juni: Nato-ländernas utrikesministrar möts i Bryssel (preliminärt).

20 juni: EU-ländernas utrikesministrar möts i Luxemburg.

23-24 juni: EU-ländernas stats- och regeringschefer möts i Bryssel.

26-28 juni: G7-ländernas stats- och regeringschefer möts i Elmau i södra Tyskland.

29-30 juni: Nato-ländernas stats- och regeringschefer möts i Madrid.

Källor: G7, Nato, EU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!