Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tusentals civila dödade efter statskupp

Allra minst 6 000 civila har dödats sedan militärens maktövertagande i Myanmar, visar en rapport. Det avser bara juntastyrets första 20 månader och mörkertalet antas vara stort.

Sedan februari 2021 har Myanmar styrts av en militärjunta. Över 6|000 civila dödades under de första 20 månaderna. Arkivbild.

Sedan februari 2021 har Myanmar styrts av en militärjunta. Över 6|000 civila dödades under de första 20 månaderna. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Myanmar2023-06-13 14:56

I februari 2021 störtades Aung San Suu Kyis regering av Myanmars militär. Sedan dess och fram till den 30 september förra året har 6 300 civila dödats "av politiska skäl", enligt rapporten som släpps av Norges fredsforskningsinstitut (Prio). Fler än 2 600 personer har skadats under samma period.

"Våra uppgifter visar att antalet dödsoffer i konflikten är högre än vad som tidigare rapporterats", säger Stein Tønnesson, en av skribenterna bakom rapporten, i ett pressmeddelande.

Militärjuntans militär, armé och polis bedöms ha dödat runt hälften av personerna som räknas in i rapporten. Drygt 2 100 tros ha blivit dödade av oppositionsgrupper.

Andra odefinierade personer eller grupper bedöms ligga bakom runt 1 100 av dödsfallen, enligt Prio.

"Den verkliga dödssiffran är säkerligen högre eftersom många av morden troligtvis inte har rapporterats in", heter det i rapporten.

Även efter den tidsperiod som rapporten täcker har det skett våldsamheter i landet, bland annat då det myanmariska flygvapnet har anfallit områden från luften.

Militärjuntan har i dagarna även kritiserats av FN för att ha nekat hjälparbetare resevisum efter cyklonen Mochas framfart i maj i år. Enligt FN behövde minst 800 000 människor akut hjälp med livsmedel och annat efter cyklonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!