Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny front i upproret mot Myanmars junta

Myanmars militärjunta hotas av väpnade uppror i flera landsändar. Olika folkgrupper har enats i kampen för att störta regimen och samtidigt försöka nå regional självständighet. Militärjuntans president Myint Swe varnar för "ett uppsplittrat land".

Myanmars president Myint Swe, som är tillsatt av militärjuntan. Arkivbild.

Myanmars president Myint Swe, som är tillsatt av militärjuntan. Arkivbild.

Foto: Myanmars militära informationsenhet via AP/TT

Myanmar2023-11-13 17:40

Myanmars beväpnade opposition har inlett en offensiv mot militärjuntans säkerhetsstyrkor i västra delen av landet. Arakanesiska armén (AA), som består av folkgrupper som är i minoritet i Myanmar, har intagit flera gränsposteringar nära Rathedaung i provinsen Rakhine (tidigare Arakan).

Uppgiften kommer från en talesperson för AA som citeras av lokala medier.

Belägringen har inte kunnat verifieras av oberoende källor, men invånare säger att säkerhetsstyrkor stängt av all trafik på både vägar och floder i området, rapporterar AFP.

Rebellgruppen Arakans armé har stridit i flera år med målet att få självständighet för provinsen Rakhine. En liten del av provinsen gränsar mot Bangladesh.

Front i Shanstaten

Provinsen fick internationell uppmärksamhet när Myanmars tidigare folkvalda regim tillät omfattande förföljelser av minoriteten rohingya i Rakhine.

AA har tidigare öppnat en front i östra delen av Myanmar tillsammans med två andra folkgruppers väpnade rebeller. Grupperna har nått militära framgångar i provinsen Shanstaten mot gränsen till Kina.

Förutom AA ingår rebellgrupperna MNDAA och TNLA i den gemensamma kampen mot militärjuntan. De tre rebellrörelserna hävdar att de intagit flera militära posteringar i offensiven.

Avgörande hot

Richard Horsey på tankesmedjan International crisis group, som länge följt oroligheterna i Myanmar, ser den dramatiska utvecklingen som ett avgörande hot mot militärjuntan som styrt landet sedan kuppen 2021.

"Om striderna i Rakhine fortsätter så öppnar det en avgörande ny front för regimen (att försvara)", skriver Horsey i ett uttalande till AP.

"Regimen är redan pressad av strider, vilket inkluderar strider vid den östra gränsen mot Kina", fortsätter han.

Den av militären tillsatte presidenten Myint Swe sade i ett möte i förra veckan i landets nationella försvars- och säkerhetsråd att Myanmar hotar att splittras i flera autonoma regioner om militären inte kan lösa det "kritiska läget" i landet, rapporterar mediebolaget Global New Light of Myanmar enligt AP.

Få internationella observatörer eller medierepresentanter har möjlighet att följa utvecklingen i de krigsdrabbade områdena.

Fakta: Militärjuntan och rebeller i Myanmar

Militären i Myanmar tog makten i en kupp i februari 2021, och fängslade då en stor del av dem som var demokratiskt valda – inklusive Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi – inom bland annat partiet Nationella förbundet för demokrati (NLD).

Medlemmar i den i kuppen avsatta demokratiska rörelsen bildade en väpnad rebellgrupp, Folkets försvarsfront, som kontinuerligt utmanar militärmakten.

Dessutom finns ett antal regionala rebellgrupper, ofta med ursprung ur folkgrupper.

Rebellgruppen AA (Arakans armé) har stridit i flera år med målet att få självständighet för provinsen Rakhine i väster.

I östra delen av Myanmar finns de väpnade grupperna, MNDAA (Myanmars nationella demokratiska alliansarmé) och TNLA (Ta' angs nationella befrielsearmé).

I norra Burma är rebellgruppen KIA (Kachins frihetsarmé) aktiv.

Totalt finns mellan 30 och 40 väpnade grupper och fraktioner om är verksamma i Myanmar.

Källor: International crisis group, Utrikespolitiska institutet, AP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!