"Domen kan göra Suu Kyi ännu mer till martyr"

Fängelsedomen mot Myanmars avsatta ledare Aung San Suu Kyi kan göra att hon får ett ökat stöd från sina anhängare, tror Myanmarkännaren och författaren Helena Thorfinn.
–Det faktum att hon är tyst kan göra att hon blir ännu mer en martyr och en samlande kraft.

Tre fingrar i luften, i en gest som används av proteströrelsen i demonstrationerna mot militärjuntan i Myanmar. Arkivbild.

Tre fingrar i luften, i en gest som används av proteströrelsen i demonstrationerna mot militärjuntan i Myanmar. Arkivbild.

Foto: STR/AP/TT

Myanmar2021-12-06 15:51

Rättegången mot Aung San Suu Kyi beskrivs av bedömare som ett spel för gallerierna och ett sätt för militären att hålla landets avsatta ledare inlåst resten av livet.

Hon dömdes under måndagen till ett fyraårigt fängelsestraff som snabbt halverades till två. Men flera andra åtalspunkter kvarstår och det sammanlagda straffet kan bli mycket långt.

Det sägs att Aung San Suu Kyi under rättegången knappt ens har fått tala med sin försvarare.

"Gjort bort sig"

Att den fängslade exledaren inte kan kommunicera med omvärlden behöver dock inte nödvändigtvis vara en nackdel, säger Helena Thorfinn.

– Hon har ju gjort bort sig en del med sina uttalanden. Då kanske det är bra att hon inte kan uttala sig för hon säger ju lite fel saker hela tiden. Hon har inte stöttat rohingyerna, hon har inte fördömt folkmordet, det är mycket som hon gör som är lite fel. Så det faktum att hon är tyst kanske kan göra att hon blir ännu mer en martyr och en samlande kraft.

Aung San Suu Kyi hyllades för många år sedan som en demokratihjälte, både i Myanmar och internationellt. Bland annat tilldelades hon Nobels fredspris 1991. Men hon har på många sätt inte levt upp till omvärldens förväntningar.

– Hon är ingen Nelson Mandela och har aldrig varit det. Hon har skaffat sig många ovänner i kretsen som stöttade henne, säger Helena Thorfinn.

Stort stöd

Trots att Aung San Suu Kyis stjärna stjärna dalat internationellt så är stödet fortfarande stort för henne i Myanmar, där hon av många ses som en symbol för att det är möjligt med ett annat styre än det militära.

– Sedan har det inte gjort så mycket att hon inte har varit perfekt. Politiskt ligger hon i en fåra av nationalism som många stöttar, säger Helena Thorfinn, som poängterar att Aung San Suu Kyi exempelvis inte har haft något större intresse av att ta landet ur låsningen med de etniska minoriteterna.

– Hon var aldrig den där fredsbyggaren som vi förväntade oss.

Fakta: Aung San Suu Kyi

Aung Sang Suu Kyi, född 1945, personifierar den politiska oppositionen i militärstyrda Burma. Hon satt i husarrest 1989–1995 och 2000–2010. Hon är dotter till nationalhjälten Aung San, som mördades när hon var två år gammal.

I valet 1990, då det första på 30 år, vann hennes parti NLD en jordskredsseger. Men militärjuntan vägrade lämna ifrån sig makten och oppositionen förföljdes.

1991 tilldelades hon Nobels fredspris för sin fredliga kamp för demokrati.

2010 hölls åter val, som dock bojkottades av NLD. Året därefter började militären släppa ifrån sig en del av makten och i fyllnadsvalen 2012 valdes Suu Kyi in i parlamentet.

Valet 2015 betecknas som landets första demokratiska och resulterade i en klar seger för NLD. I valet 2020 vann NLD åter stort. Tre månader senare, i februari 2021, genomförde militären en statskupp och Aung San Suu Kyi och Win Myint, president sedan 2018, greps och sattes i husarrest.

Källor: AP, Ritzau, ne.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!