Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kriget: 3 000 döda och uppgifter om ny massaker

Ständiga bombräder, gråt i skyddsrum och terrorister som skjuter ner alla de ser – även barn. Det tre dagar gamla kriget mellan Hamas och Israel har av allt att döma tagit över 3 000 liv. Vittnen rapporterar att ännu en massaker ägt rum.

En sönderbombad moské i Khan Younis på Gazaremsan.

En sönderbombad moské i Khan Younis på Gazaremsan.

Foto: Yousef Masoud/AP/TT

Mellanöstern2023-10-10 07:45

– De sköt alla. De mördade kallblodigt barn, spädbarn, gamla – alla, säger Moti Bukjin, frivilligarbetare vid organisationen Zaka till nyhetsbyrån AFP.

Masskjutningen rapporteras ha ägt rum på den israeliska kibbutzen Beeri i söder. Kvarlevorna efter minst 108 israeler har hittats där. Området, inklusive dess bostäder, håller på att genomsökas, enligt den israeliska tidningen Haaretz.

Hjälporganisationen Zaka, som tar hand om kvarlevor enligt judisk tradition, uppger att även ett stort antal döda Hamassoldater hittades på platsen.

Händelserna jämförs med de som ägde rum vid den israeliska musikfestivalen Supernova i gryningen i lördags: Platsen stormades av Hamassoldater som sköt urskillningslöst mot deltagarna med automatvapen. Över 250 civila kroppar hittade på platsen.

Lik och minor

En sammanbiten premiärminister Benjamin Netanyahu jämför Hamas "slakt av civila" med terrorgruppen IS agerande i Syrien och Irak. Israels svar på Hamas anfallskrig har bara börjat, varnar han i ett tal till nationen.

– Vårt agerande gentemot våra fiender de närmaste dagarna kommer att genljuda hos dem i generationer, lovar han.

I talet manade han också landets oppositionspartier att ansluta sig till hans styre i en enhetsregering under krisen.

Timmar senare meddelade den israeliska militären (IDF) att omkring 1 500 döda milismän från Hamas hittats på israelisk mark samt att man återtagit kontrollen över gränsområdet mot Gaza.

– Vi vet att ingen tagit sig in (över gränsen) sedan i går kväll, men infiltrering kan fortfarande ske, säger Richard Hecht, talesperson för IDF, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det figurerar också uppgifter om att gränsområdet mot Gaza minerats av Israel.

Brist på skydd och vatten

Liken från de 1 500 Hamassoldaterna kan läggas till de över 1 600 liv som släckts de senaste dagarna. I en uppdatering från FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha) heter det att 900 israeler, inklusive vissa med utländska medborgarskap, dödats sedan kriget inleddes. Minst 2 600 personer har skadats

På den palestinska sidan rapporteras 687 döda och 3 800 skadade i Gaza. Utöver det har 17 palestinier, fyra av dem barn, dödats och 295 skadats på Västbanken.

FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA, meddelade samtidigt att nära 190 000 människor är på flykt inom Gazaremsan. Förhållandena för dem är svåra, vissa skyddsrum är överfulla och tillgången till dricksvatten är begränsad.

Världshälsoorganisationen (WHO) vädjar till parterna om att lägga ned vapnen för att skona civila.

"En humanitär korridor behövs för att nå människor med avgörande sjukvård", lyder ett uttalande.

Bombade moské

Israels försvarsminister Yoav Gallant har beordrat en "fullständig belägring" av Gazaremsan. Enligt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Turk strider det mot internationell rätt.

Israel har dragit igång en historisk mobilisering och kallat in över 300 000 reservister. Under natten till tisdagen attackerade dussintals israeliska stridsflyg över 200 mål i Gaza, bland annat i Rimal och Khan Yunis, enligt IDF:s uppgifter på meddelandetjänsten Telegram. De två orterna beskrivs som center för "Hamas terrororganisation och platser varifrån ett stort antal terrorattacker mot Israel beordrats", vilket är svårt för tredje part att verifiera.

Bilder visar att många byggnader i Gaza, bland annat en moské, har raserats. Enligt israelisk utsago fanns där en vapendepå.

Hundratal gisslan

Terrorstämplade Hamas överraskade världen med sin attack mot Israel i lördags morse – ett anfall som av israeler beskrivits som "landets 11 september". Hamas sköt raketer, angrep civila i städer nära Gazaremsan och tog minst 150 människor som gisslan – både israeler och medborgare från andra länder.

Abu Obayda, talesperson för Hamas väpnade gren, varnade sent på måndagen för att man har för avsikt att döda en civil fånge ur gisslan för varje israelisk bombning av civila byggnader som sker utan förvarning i Gazaremsan.

Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Det beräknas bo uppemot 1,8 miljoner människor på Gazaremsan.

Området var del av Ottomanska riket i flera hundra år, senare under brittisk kontroll (1918–48) och efter det löd det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Enligt Osloavtalet från 1993 ska Israel tillåta Palestinska myndigheten visst självstyre på Gazaremsan.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter att styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!