Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

ICC: Grip Netanyahu och Gallant för krigsbrott

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den tidigare försvarsministern Yoav Gallant ska gripas, meddelar Internationella brottmålsdomstolen (ICC). De anklagas för brott mot mänskligheten och krigsbrott i Gazaremsan.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och landets före detta försvarsminister Yoav Gallant i Tel Aviv i fjol.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och landets före detta försvarsminister Yoav Gallant i Tel Aviv i fjol.

Foto: Abir Sultan/AP/TT

Mellanöstern2024-11-21 13:25

Netanyahu och Gallant är enligt ICC skyldiga till krigsbrott genom användning av svält som vapen, samt till brott mot mänskligheten genom mord, förföljelse och "andra omänskliga handlingar".

"Kammaren anser att det finns rimliga skäl att tro att bägge individer avsiktligen och medvetet berövat den civila befolkningen i Gaza på ting oumbärliga för deras överlevnad, så som mat, vatten, medicin och medicinsk utrustning, liksom bränsle och el, från åtminstone 8 oktober 2023 till 20 maj 2024", skriver ICC.

Domstolen anser också att Netanyahu och Gallant som ledare bär ansvar för krigsbrott genom att avsiktligen ha riktat attacker mot civil befolkning.

"Antisemitiskt beslut"

Israel motsätter sig i skarpa ordalag ICC:s "antisemitiska" beslut, enligt premiärministern.

"Det antisemitiska beslutet från Internationella brottmålsdomstolen går att jämföra med en modern Dreyfus-rättegång – och slutar på samma sätt", lyder ett uttalande från Benjamin Netanyahu.

I Dreyfusaffären, som ägde rum i Frankrike vid förra sekelskiftet, dömdes en judisk kapten på falska grunder för spioneri.

ICC:s arresteringsorder kommer inte att hindra "Israel från att försvara sina medborgare", fortsätter Netanyahu.

Samtidigt utfärdas motsvarande order för Mohammad Dayf, ledare för terrorstämplade Hamas väpnade gren, för bland annat mord, tortyr, gisslantagning, våldtäkt och andra typer av sexuellt våld. Israel säger sig dock ha dödat Dayf i Gaza i juli, något Hamas förnekat.

Arresteringsordern innebär att de 124 länder som undertecknat ICC:s grunddokument Romstadgan är skyldiga att gripa ledarna om de sätter sin fot i något av länderna.

Även Haniya och Sinwar

Israels utrikesminister Gideon Sa'ar kallar ICC:s beslut "absurt" och hävdar att domstolen förlorat sin legitimitet. Även president Isaac Herzog påstår att det är en "mörk dag" för rättvisan och mänskligheten.

Hamas hävdar å sin sida att ordern mot Netanyahu och Gallant utgör "ett viktigt steg mot rättvisa", rapporterar AFP.

I maj, när ICC:s chefsåklagare Karim Khan begärde att en arresteringsorder utfärdas, kallade USA:s president Joe Biden begäran "skandalös".

ICC:s begäran inkluderade ursprungligen även Hamasledarna Ismail Haniya och Yahya Sinwar, som sedan dess dödats av Israel.

Fakta: Krigets lagar

Civila får inte anfallas i väpnade konflikter och måste skyddas, enligt folkrättsliga principer som världssamfundet har enats om.

Krigets lagar – formellt den internationella humanitära rätten – syftar till att stridande, skadade, krigsfångar och civila ska besparas onödigt lidande. Kärnan utgörs av de fyra så kallade Genèvekonventionerna från 1949, som har ratificerats av närmare 200 stater. Både statliga och icke-statliga aktörer omfattas av lagarna.

Nyckelord är distinktion (åtskillnad av civila och stridande), proportionalitet (den militära betydelsen av anfall måste vägas mot riskerna de utgör för civila) och försiktighet (alla parter måste vidta alla möjliga försiktighetsåtgärder för att anfall endast ska riktas mot militära mål).

Att icke-civila personer vistas bland civila betyder inte att gruppen som helhet kan betraktas som ett legitimt mål. Civilbefolkningen får inte heller användas som så kallade mänskliga sköldar för att försvara mot anfall.

Sjukvårdens särskilda skyddsemblem måste respekteras och de stridande parterna måste göra vad de kan för att underlätta humanitära insatser.

Källa: FN, Röda Korset och Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!