Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norska soldater ansluter till svensk Malistyrka

Norge bidrar med ett mindre antal soldater till specialförbandsstyrkan Takuba i Mali, där de kommer att delta i den svenska snabbinsatsstyrkan.

Sverige har en snabbinsatsstyrka på omkring 150 personer i Mali. Bilden är från Sveriges deltagande i FN-insatsen Minusma 2015. Arkivbild.

Sverige har en snabbinsatsstyrka på omkring 150 personer i Mali. Bilden är från Sveriges deltagande i FN-insatsen Minusma 2015. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Mali2021-07-14 01:32

Det norska tillskottet ska ingå i den svenska styrkan och planen är att vara på plats under hösten. Norge skickar också med två stabsofficerare till styrkans högkvarter.

– Bidraget kommer – även om det är litet – att ge oss bättre situationsförståelse i det här området. Det kommer också att stärka försvarssamarbetet med Sverige, säger Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Takuba är en del av den franskledda Opération Barkhane i den afrikanska Sahelregionen, med syfte att bekämpa islamistiska extremistgrupper. Sverige bidrar med en snabbinsatsstyrka på 150 personer som vid oförutsedda händelser kan rycka ut med Black Hawk-helikopter.

Förra året sade Norge nej till Frankrikes förfrågan om att bidra med personal till Takubastyrkan till följd av motstånd i stortinget.

– Den här insatsen är central för att förhindra att militanta islamistgrupper ska få ytterligare fotfäste i Sahel. Takubas uppgift är att bygga upp partnerstyrkornas kompetens och kapacitet att hantera de ökade säkerhetsutmaningarna, speciellt från Isil i Sahara, säger Bakke-Jensen, och använder en annan av förkortningarna för terrorgruppen IS.

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade på tisdagen att Opération Barkhane, med omkring 5 100 soldater, kommer att avslutas under första kvartalet nästa år. Men Macron säger att landet inte helt kommer att dra sig tillbaka från regionen.

Fakta: Konflikter i Mali

Efter bland annat förvärrat jihadistiskt våld och en statskupp 2013 har flera internationella militärinsatser byggts upp i landet.

Opération Barkhane leds av Frankrike, och har som huvudsyfte att bekämpa extremislamister i Sahel. Barkhane har nu byggts ut med Task Force Takuba, som ska innehålla specialförband från bland annat Sverige.

Liksom i flera andra västafrikanska länder bygger motsättningarna i Mali mycket på kulturella och sociala skillnader mellan folkgrupper i norr och söder.

Dessutom är det stora landet, cirka tre gånger Sveriges yta, mycket svårt att kontrollera säkerhetsmässigt. Även rent kriminella ligor, som inte minst ägnar sig åt smuggling, härjar i landet.

Läget förvärrades i och med Libyens diktator Muammar Gaddafis fall 2011, då vapen och stridsvana människor därifrån spreds in i flera närbelägna länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!