"Vy över Delft" kallades av den franske författaren Marcel Proust för "världens vackraste tavla" och är en av de tidigaste daterade stadsavbildningarna i sitt slag. Trots det så har det länge varit oklart när tavlan målades, något som kan bero på att förhållandevis lite är känt om upphovsmannen Vermeers liv.
Men nu kan en grupp astronomer ha knäckt gåtan – genom att studera skuggbildningen på en av byggnaderna i tavlan.
Studerade skuggor
Astronomiprofessor Donald Olson vid Texas State University i USA har tillsammans med sina kollegor studerat tavlan så noga att de inte bara kan uttala sig om ett troligt år, månad och dag då konstnären med stor sannolikhet måste ha arbetat – de har även presenterat ett klockslag.
Uppskattningen har astronomerna kommit fram till genom att besöka det nutida Delft i västra Nederländerna, och jämföra detaljerade observationer därifrån med Google Earth och studier av det säregna sätt som ljuset faller på klocktornet i tavlans mitt.
– Det är nyckeln. Det är den finkalibrerade fingervisningen av var solen måste ha befunnit sig för att göra detta, att endast vidröra en av utskjutningarna samtidigt som den lyser klart på en annan, säger Donald Olson i en artikel från Texas State University.
Presenterar klockslag
Med hjälp av datasimulationer har astronomerna räknat ut tidpunkten utifrån den position solen måste ha stått i för att ge upphov till skuggbildningen på den detaljrika målningen. Två möjliga datum framkom då – ett i april och ett i september 1659. Då tavlan visar träd med fullt utslagna löv så ströks datumet i april och kollegorna kunde enas om tidpunkten tavlan avbildar.
I sensommarnumret av astronomitidskriften Sky & Telescope presenteras resultatet: "Vy över Delft" föreställer med stor sannolikhet staden som den såg ut klockan 8 på morgonen den 3 september 1659. Vermeer ska då ha bott på ett värdshus med utsikt över Delft, och där målat sitt mästerverk.