De två möttes för bilaterala samtal på rysk hemmaplan. Men motsättningarna var tydliga.
Haavisto fördömde både förgiftningen av regimkritikern Aleksej Navalnyj, fängelsedomen mot honom samt myndigheters brutala insatser mot demonstrationer, rapporterar Svenska Yle.
Källa till oro
– Förgiftningen av oppositionspolitikern Navalnyj och den fängelsedom som följde har varit en källa till oro den senaste tiden, sade Haavisto.
Utrikesministern Haavistos fördömanden av Rysslands agerande kom redan i inledningsanförandet, vilket kan ses som en ovanligt hård markering.
Även frågan om den ryska utvisningen av diplomater från Sverige, Polen och Tyskland – som utpekats som icke önskvärda i Ryssland – togs upp vid mötet. Det ryska argumentet är att de deltog i en regimkritisk demonstration i S:t Petersburg.
– Diplomater som går ut på gatorna, speciellt när de vet att det finns ett beslut från Moskva om att demonstrationerna förbjuds på grund av coronapandemin, vet att de . . . lägger sig i inre ryska angelägenheter, sade Lavrov enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.
Haavisto hänvisade i sin tur till att diplomater måste finnas på plats för att kunna rapportera till sina hemländer.
Har lyssnat
Ryske utrikesministern Lavrov konstaterade på den gemensamma presskonferensen att han lyssnat till Haavisto, och sedan fört fram Moskvas syn.
– Fallet Navalnyj påverkar inte våra relationer till Finland, sade Lavrov inför de bilaterala samtalen som följde.
Utrikesminister Lavrov förflyttade också skulden på de frostiga relationerna mellan Ryssland och EU till EU:s ledning:
– Vi är inte alls på väg att bryta banden med Europa, utan det här handlar om EU.