Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De hoppas på ett enat USA

Joe Biden har svurits in som USA:s president, och Donald Trump har lämnat Vita huset.
–Det här känns som början på en ny era i USA, säger Ashley Norie, en av dem som följde installationsceremonin i Washington DC.

Washingtonbon Robbie Shyver.

Washingtonbon Robbie Shyver.

Foto: Mattias Lundblad/TT

Konflikter, krig & terrorism2021-01-20 17:30

Solen värmer i Washington efter en kylig förmiddag. Vid avspärrningarna mot kongressområdet står Rubia Garcia, 34, och lyssnar på Joe Bidens installationstal på sin telefon. En annan Bidenanhängare dyker upp med en portabel högtalare, och snart ljuder den nya presidentens röst över trottoaren:

"Att övervinna våra utmaningar, att återupprätta Amerikas själ, kräver så mycket mer än ord, och det kräver det svåraste av allt i en demokrati: enighet”

– Du har ett hårt arbete framför dig på den punkten, Joe, säger Rubia Garcia och torkar en tår ur ögonvrån.

– Men jag hade önskat att han varit lite hårdare i retoriken mot dem som attackerade Kapitolium den 6 januari, tillägger hon.

Försöker nå ut

Rubia Garcia har förståelse för vad hon beskriver som Bidens försiktiga retorik.

– Han försöker nå ut till dem som röstade på Trump, men som inte accepterar våldsamheterna.

Rubia Garcia reste till Washington från New Orleans, mest för Kamala Harris skull.

– Jag ville bara andas samma luft som den första kvinnliga vicepresidenten, även om jag inte kan vara nära henne. Det är en väldigt historisk händelse, säger hon

Även Ashley Nori följde installationsceremonin på sin telefon, en bit från polisavspärrningarna vid kongressområdet.

– Det var en väldig sorglig dag när Trump vann för fyra år sedan, men nu känner jag mig otroligt lycklig, säger hon.

De flesta nöjda

I Washington DC, där drygt nio av tio väljare röstade på Biden, är de flesta nöjda med maktskiftet.

Helikoptern Marine One, med Donald Trump ombord, svepte ett varv över kongressområdet och försvann i väg i horisonten på onsdagsmorgonen.

– Jag är glad att han försvinner, konstaterade Robbie Shyver, 33, på torget Columbus Circle vid kongressområdet, strax efter det att Trump lämnat Vita huset.

– Han var en väldigt splittrande president. Joe Biden kommer inte kunna ställa allt tillrätta, men det är ett första steg.

Det är glest på gatorna i Washington DC, få i lokalbefolkningen är ute. Däremot syns desto fler soldater i nationalgardet – över 25 000 är på plats i huvudstaden – och poliser med förstärkningsvapen.

Lugnt i huvudstaden

FBI har varnat för hot mot Washington DC under installationsdagen. Men än så länge har allt varit lugnt, utöver ett falskt bombhot mot Högsta domstolen.

– Jag hoppas att Biden kan ena landet och att läget kan bli mer normalt igen, säger Robbie Shyver.

Mycket få av dem som TT:s utsända träffar i den demokratdominerade staden säger sig stötta expresidenten Donald Trump. Ett undantag är Chase Englund, 30, en Texasbo med cowboy-boots, på semester i Washington med sin fru April.

– Det är en sorglig dag, eftersom den person som jag röstade på inte blev vald, men jag är stolt över att vara här. Det är en del av vår historia, säger Chase Englund efter att han och April Englund fotograferat sig med kongressbyggnaden i bakgrunden.

– Jag håller inte med om någon av Joe Bidens åsikter. Jag är rädd att han kommer inskränka rätten att bära vapen, och införa en massa meningslösa skatter.

"Splittring oavsett"

Chase Englund är även skeptisk till Joe Bidens förmåga att ena USA.

– Landet kommer vara väldigt splittrat oavsett om Trump eller Biden är i Vita huset.

Detta är parets första presidentinstallation, under märkliga omständigheter.

– Det ser ut som Berlinmuren här, säger Chase Englund och gestikulerar mot stängslet och soldaterna som skärmar av kongressområdet.

Borgmästaren Muriel Bowser hade uppmanat folk att stanna hemma, med anledning av pandemin och risken för nya oroligheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!