Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

WHO: Kina är malariafritt

Kina är fritt från malaria, uppger Världshälsoorganisationen WHO.
–Vi gratulerar det kinesiska folket för att ha lyckats bli av med malaria i sitt land, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreysus.

Kinesiskan Youyou Tu, som 2015 fick Nobelpriset i medicin för sin forskning som resulterade i en ny behandling mot malaria. Arkivbild.

Kinesiskan Youyou Tu, som 2015 fick Nobelpriset i medicin för sin forskning som resulterade i en ny behandling mot malaria. Arkivbild.

Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kina2021-06-30 02:57

Under 1940-talet rapporterades 30 miljoner fall av malaria per år i Kina, men landet har nu inte haft ett enda inhemskt fall på fyra år, och klarar därmed WHO:s gräns för att kunna säga att landet är fritt från den myggburna sjukdomen.

– De har kämpat för sina framgångar, som kommer efter årtionden av riktade och bibehållna insatser. Nu sällar sig Kina till det växande antalet länder som visar världen att en malariafri framtid är ett realistiskt mål, säger Tedros Adhanom Ghebreysus.

Nobelpris för malariaforskning

1967 startade Kina ett hemligt malariaforskningsprojekt, "523", som några år senare ledde till att forskaren Youyou Tu kunde framställa vad som kom att bli malarialäkemedlet Artemisinin. Läkemedlet har haft en avgörande betydelse för Kinas kamp mot malaria, och 2015 tilldelades Youyou Tu Nobelpriset i medicin för sin forskning.

Länder kan ansöka om en WHO-certifiering för att kunna kalla sig för malariafritt. Förutom att kunna bevisa att man inte har haft några fall på minst tre år måste landet också visa att man har kapacitet att förhindra nya utbrott

Enligt WHO:s malariarapport från i höstas avled drygt 400 000 människor i världen av malaria per år 2018 och 2019, nästan en halvering av dödstalen vid millennieskiftet. Över 90 procent av alla dödsfall sker i Afrika söder om Sahara.

Myggnät mest effektivt

Men WHO konstaterade då även att kampen mot sjukdomen nått en platå. Under 2019 registrerades 229 miljoner fall i världen, en siffra som legat på samma nivå de senaste fyra åren.

Det finns inget vaccin mot malaria. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är det mest effektiva skyddet att sova under myggnät.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!