I Kina pågår just nu det största utbrottet av covid-19 sedan pandemins början. Smittvågen har kommit efter att landet i nästan två år har kunnat begränsa spridningen till mycket låga nivåer, enligt landets egna statistik, som i och för sig är väldigt svår att verifiera.
Nyligen föreslog myndigheterna i Peking en del lättnader, utan att gå så långt som att släppa den så kallade nollcovid-strategin som har inneburit hårda nedstängningar och stränga restriktioner i landet. Men vissa förändringar väntas ändå, eftersom åtgärderna anses drabba ekonomin alltför hårt.
"Krossa fantasin"
Det är en balansakt som styret försöker sig på, att begränsa följderna för landets ekonomi och samtidigt hålla smittspridningen till i princip noll. Den kinesiska epidemiologen Liang Wannian anser att Kina bör fortsätta hålla sig till nollcovid-strategin.
– Vi måste krossa fantasin om att viruset kommer att sakta ned utan ingripande, sade han till den statliga nyhetsbyrån Nya Kina bara timmar efter det att Hongkong meddelat lättnader i sina hårdaste restriktioner, enligt Bloomberg.
Industristaden Shenyang med nio miljoner invånare i provinsen Liaoning stängdes i veckan ned på grund av smittspridning, men i övrigt har det i många fall handlat om mindre lokala nedstängningar den senaste tiden, i kombination med masstestningar.
Landets nationella hälsokommission har begärt att alla landets provinser ska ordna minst två eller tre provisoriska sjukhus som ska kunna vara i gång inom två dagar om stora utbrott kommer.
Stängda skolor
Även i finanscentrum som Shanghai och Shenzhen har det visat sig problematiskt att fortsätta hålla smittspridningen i schack.
I Shanghai skenar smittosiffrorna och skolorna hålls stängda under närmare två veckor. Hittills har dock den typ av stora stadsomfattande nedstängningar som införts i vissa andra delar av landet kunnat undvikas, rapporterar AFP.
I jättestaden manas invånarna till lugn efter att oron har ökat i takt med smittspridningen. Många har börjat hamstra mat av rädsla för att omfattande nedstängningar kan vara på gång, samtidigt som myndigheterna uppmanar alla att undvika att sprida rykten som kan orsaka panik.
På sociala medier syns klagomål på nätbutiker som kraschar av överbelastning, och på att vissa varor inte finns att köpa, rapporterar nyhetsbyrån AP.
"Stängd hamn"
I det finansiellt viktiga Hongkong skrotas vissa reserestriktioner i april och en del andra åtgärder ska enligt en ny plan tas bort, meddelade stadens ledare Carrie Lam i början av veckan. Beslutet, som tolkats som ett steg bort från Pekings strikta strategi, kommer efter det att invånare och den stora finanssektorn i staden uttryckt missnöje. Hongkong har under två år levt med till stor del stängda gränser och hårda karantänregler, vilket bland annat har varit en bidragande orsak till att flera stora banker har valt att flytta därifrån.
De stränga restriktionerna i staden har tidigare gett resultat i form av låg smittspridning men Hongkong har samtidigt blivit mer och mer isolerat. Omikronutbrottet som började i januari i år har lett till att många invånare har valt att lämna staden och även företag har flyttat för att undvika de hårda restriktionerna.
Framstående forskare i Hongkong har uppmanat regeringen att sluta följa Pekings nollcovid-strategi om inte storstaden mer permanent ska bli en "stängd hamn".