Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Extremhettan till trots: Kina bygger kolkraftverk

Fler naturkatastrofer, i form av översvämningar och extremvärme, väntas drabba Kina i sommar. Samtidigt oroar sig EU över att landet bygger fler kolkraftverk.
–Det är det smutsigaste sättet att producera energi på, säger EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans.

Barn svalkar sig i skuggan i Hangzhou i östra Kina.

Barn svalkar sig i skuggan i Hangzhou i östra Kina.

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Kina2023-07-10 11:03

Under juni uppmättes nya rekordtemperaturer i Kina. I huvudstaden Peking passerades 40-gradersstrecket och i flera provinser, däribland Sichuan och Henan, har människor dött och tiotusentals evakuerats till följd av översvämningar orsakade av skyfall.

Kinesiska myndigheter varnar för att även juli månad blir svår med “flera naturkatastrofer som inkluderar översvämningar, tyfoner och höga temperaturer.”

Det är den typen av extremväder som forskare har varnat för som en följd av klimatförändringarna. Utsläppen av växthusgaser driver den globala uppvärmningen och Kina är det land i världen som släpper ut mest växthusgaser.

Två kolkraftverk i veckan

Landet är således en av de viktigaste aktörerna i kampen mot klimatförändringarna. Men Kinas klimatpolitik är paradoxal. Å ena sidan satsas enorma resurser på förnybar energi, å andra sidan byggs fler kolkraftverk och utsläppen ökar.

Under 2022 byggdes omkring två nya kolkraftverk i veckan, enligt en rapport som publicerades tidigare i år. Enligt kinesiska myndigheter byggs kolkraftverken som reserv och stöd för nya sol- och vindkraftverk. Kina producerar och konsumerar mest kol i världen och nästan 70 procent av landets totala utsläpp kommer från kolanvändningen.

EU:s klimatkommissionär, Frans Timmermans, som förra veckan var i Kina och bland annat träffade vice premiärminister Ding Xuexiang, uttryckte oro för utvecklingen.

– Kina bygger fortfarande ytterligare kolkraftverk, vilket är – det kan vi nog alla hålla med om – det smutsigaste sättet att producera energi på, sade han inför åhörare på Tsinghuauniversitetet i Peking.

– Kina står för mellan en fjärdedel och en tredjedel av det globala utsläppet av växthusgaser. Det betyder att mänskligheten och ekosystemen inte kan överleva utan Kinas ambitiösa utsläppsminskningar, tillade Timmermans.

Flest solpaneler i världen

En anledning till att kolkraften byggs ut är en oro för elbrist. Under extrema värmeböljor ökar efterfrågan på elektricitet, bland annat eftersom fler människor använder luftkonditionering. Dessutom minskar vattenkraftverkens kapacitet när det blir torka.

Elbristen i delar av Kina har lett till strömavbrott och att fabriker tvingats stänga. Rysslands anfallskrig mot Ukraina har också ökat oron för brist på bland annat olja.

På samma gång är kineserna världsledande när det gäller förnybar energi. Landet är världens största producent av vind- och solkraft. Det finns fler solpaneler installerade i Kina än i hela resten av världen sammantaget. Och när det gäller vindenergi har landet fördubblat sin kapacitet på fem år, enligt en nyligen publicerad rapport av Global Energy Monitor (GEM), en oberoende forskningsorganisation.

Går väldigt snabbt

Enligt rapporten går landets utbyggnad av förnybar energi snabbare än beräknat och 2025 väntas en tredjedel av landets energi vara förnybar.

Under besöket i Peking uppmanade Frans Timmermans Kina att vara mer öppet med sina klimatmål.

– Ur ett politiskt perspektiv skulle jag önska att Kina var mer öppet med vad man vill uppnå, sade han.

Fakta: Den globala uppvärmningen

Globalt sett var 2022 det femte varmaste året någonsin.

Genomsnittstemperaturen låg 0,3°C över referensperioden 1991–2020 och 1,2°C över den förindustriella nivån 1850–1900.

De senaste åtta åren har med marginal varit de varmaste åren någonsin.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen under 2 grader, allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

Kina har lovat att landets utsläpp, som fortfarande ökar, ska börja minska senast 2030 och att man ska bli koldioxidneutral före 2060.

Källa: Copernicus Climate Change Service mfl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!