Den dramatiska utvecklingen i Kazakstan gick på ytan in i en något lugnare fas på fredagen, sedan presidenten tagit till maktens sista utväg: våld med utländsk hjälp.
"Beväpnade banditer" ska förgöras, sade Kasym-Zjomart Tokajev i ett tv-sänt tal, samtidigt som ryska elitsoldater, minst 2 500 av dem, landade i Kazakstan för att återställa ordningen.
Soldater med stridserfarenhet
Det ryska försvarsdepartementet säger enligt ryska nyhetsbyrån Interfax att det bland annat är specialtränade fallskärmssoldater med stridserfarenhet som skickats till Kazakstan på ett tidsbegränsat uppdrag. Säkerhetsstyrkan CSTO:s uppgift beskrivs som fredsbevarande.
"Terrorister använder fortfarande vapen och har skadat civil egendom. Därför kommer antiterrorinsatsen att fortsätta tills de militanta har eliminerats", hette det i uttalandet från regimen.
Presidenten hävdar vidare att "2 000 banditer" har attackerat storstaden Almaty, och att många av dem är tränade utomlands.
"Svårt få dem att lämna"
Oroligheterna började i nyårshelgen, först som protester mot höjda energipriser. Men demonstrationerna kom snart att rikta in sig mot det auktoritära styret i Kazakstan.
Även på fredagen kom rapporter om skottlossning i största staden Almaty.
USA:s utrikesminister Antony Blinken varnade på fredagen Kazakstan på att förlita sig på ryska styrkor.
– En lektion som historien gett oss i närtid är att när man väl har ryssarna i sitt hus, så är det ibland svårt att få dem att lämna, sade Blinken.
Kina lovordade däremot hanteringen av protesterna.
"Du har beslutsamt vidtagit kraftfulla åtgärder vid kritiska tidpunkter, och snabbt kylt av situationen. Det är ett uttryck för din ansvarsfullhet och pliktkänsla som politiker" sade Kinas ledare Xi Jinping i ett meddelade till Tokajev, enligt statliga nyhetsbyrån Nya Kina.
Oron för utvecklingen i Kazakstan, och för eventuella repressalier mot regimkritiker, förstärks av att mobil- och internettjänster har gått ur drift. Därmed är det svårt att kommunicera inom landet och med omvärlden.