Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kambodjas premiärminister avgår – son tar över

Kambodjas mångårige premiärminister Hun Sen meddelar att han avgår och överlämnar regeringsmakten till sin son. Samtidigt har Hun Sen gjort klart att han tänker behålla sitt inflytande över politiken.

Hun Sen vid röstningen i söndagens val. Han meddelar nu sin avgång som premiärminister – men det innebär ingalunda att hans inflytande över politiken upphör.

Hun Sen vid röstningen i söndagens val. Han meddelar nu sin avgång som premiärminister – men det innebär ingalunda att hans inflytande över politiken upphör.

Foto: Heng Sinith/AP/TT

Kambodja2023-07-26 09:23

Hun Sen, en före detta kadett i de Röda khmererna, har varit den längst sittande ledaren i Asien och har stärkt sitt grepp om Kambodja under sina 38 år vid makten.

Regeringspartiet Kambodjanska folkpartiet stod för en "jordskredsseger" i söndagens val i Kambodja, enligt en talesperson för partiet. Valet är dock hårt ifrågasatt i omvärlden.

Förhoppningar grusas

EU, USA och andra västländer vägrade skicka valobservatörer, eftersom de menar att valet saknade förutsättningar för att klassas som fritt och rättvist.

Den avgående ledaren har gjort klart att han kommer att ha ett fortsatt stort inflytande över politiken även sedan han lämnat över makten till sin son, uppger AFP. Därmed grusas förhoppningarna om att landet utvecklas i en annan, mer demokratisk riktning.

Hun Sen utnyttjar det rättsliga systemet för att krossa all opposition mot hans styre, anser människorättsorganisationer. Det gäller alltifrån stridbara fackledare till kritiska aktivister och politiker.

Fick inte ställa upp

Och före söndagens val förhindrades ett uppstickarparti från att ställa upp av landets valmyndighet med hänvisning till en teknikalitet.

Kina, som står Kambodja nära, välkomnade valresultatet och president Xi Jinping gratulerade Hun Sen personligen till segern.

Sverige har under flera årtionden gett bistånd till Kambodja och under denna tid har fattigdomen i landet minskat, enligt Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Men på grund av den politiska situationen i landet har merparten av biståndet under senare år gått till insatser för att stärka de mänskliga rättigheterna och demokratin, enligt Sida.

Bakgrund: Kambodjas politiska system

Kambodja är formellt en demokrati, men utmärks av en auktoritär regering. Korruption i landet är också och omfattande. Regelbundna val hålls men de demokratiska bristerna är stora och landet domineras helt av regeringspartiet CPP.

På pappret garanterar författningen och andra lagar medborgarna såväl demokrati som respekt för de mänskliga rättigheterna. Det är dock långt ifrån alltid som CPP-regeringen och statsapparaten tillämpar landets lagar. Makthavarna utnyttjar ofta det politiskt styrda rättssystemet för att tysta kritiker. Det görs bland annat genom att fälla dem för förtal, landsförräderi eller andra brott.

Källa: Landguiden/UI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!