Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vulkanutbrott kan ske mitt i staden

Hundratals mindre jordskalv skakar sydvästra Island. Sprickvulkaner riskerar nu spruta ut lava hundratals meter i luften.
–Det blir nog mycket lava som kommer att komma ut, men inte ett explosivt utbrott, säger seismologen Björn Lund.

Arkivbild från Dyngjujökull i centrala Island.

Arkivbild från Dyngjujökull i centrala Island.

Foto: Eggert Johannesson/AP/TT

Island2023-11-11 13:56

De drygt 4 000 invånarna i staden Grindavik har evakuerats. Nu befarar man ett kommande utbrott.

– I stort sett skulle det kunna ske mitt inne i stan om det värsta skulle hända, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Det går inte att helt säga tidpunkt eller plats för utbrottet, men det tros i alla fall inte bli inom de närmsta timmarna.

– Det är fortfarande inte är riktigt vid ytan än. Däremot så är det en väldigt stor mängd magma som verkar ackumulerats och kommit upp mot jordytan.

Första på 800 år

Ett utbrott så långt västerut på Reykjaneshalvön skulle vara det första på 800 år, säger Björn Lund.

Men den här gången verkar utbrottet inte bli så explosivt, som det exempelvis blev med Eyjafjallajökull – ett tiotal mil längre österut – 2010, säger Björn Lund. Och det har flera olika orsaker, menar han.

Det är dels vilken typ av magma eller lava som de rör sig om, och vilken typ av vulkan det är, eftersom vissa typer av vulkaner är mer explosiva än andra.

– Här på Island är berget oerhört ungt och den lava som kommer upp kommer i stort sett nerifrån under jordskorpan. Och den typen av lava innehåller inte lika mycket vatten och koldioxid som gör att det kan bli explosivt.

Sprickvulkaner

Däremot har många vulkaner, däribland Eyjafjallajökull, glaciärer över sig och när isen smälter och vattnet når lavan ger det explosiva förlopp.

– Det troligaste nu är ju att det inte blir särskilt mycket, möjligen att det blir en del aska primärt då om det är mycket grundvatten där lavan tränger upp.

Björn Lund berättar att det runt Grindavik finns sprickvulkaner, där det öppnar sig en spricka där lavan står som i fontäner och sprutar ut upp till hundratals meter i luften.

– Så det ser nästan ut som långa gardiner, men det är ju ändå ett utbrott som har ganska mycket lava, men det är inte explosivt i det som man tänker sig när man ser att det exploderar och skjuter upp askpelare i många kilometer.

– Det blir nog mycket lava som kommer att komma ut, men inte ett explosivt utbrott.

– Håller man sig ett par hundra meter, en kilometer bort så är det ingen större fara, säger Björn Lund.

Kan nå Reykjavik

Det som alltid händer vid utbrott är att det kommer ut en större mängd ohälsosam svaveldioxid.

– När vinden ligger på åt fel håll så är det de som bor på halvön och bort mot Reykjavik som kan hamna i farozonen för ett sådant moln. Sist uppmanade man folk i Reykjavik att stanna inomhus och stänga fönster och ventilation.

Men även om människorna håller sig undan från det drabbade området kan det få stora konsekvenser på annat. Exempelvis finns ett kraftverk i närheten som står för värme och el, säger Björn Lund.

– Om det skulle förstöras, om det inte går att driva det längre, så blir det väldigt besvärligt för invånarna.

Ett utbrott kan också påverka Islands stora flygplats Keflavik, även om Lund inte tror det.

– Nu bör det inte vara någon större fara för Keflavik, om det inte blir väldigt annorlunda utbrott, om det skulle bli mer explosivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!