Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Islands regering stärks – men ledaren tappar

Islands brokiga storkoalition kan fortsätta regera med vind i ryggen. Statsminister Katrín Jakobsdóttirs gröna vänsterparti tappar dock stöd och hennes framtid på posten är inte självklar.

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir röstade tidigare under lördagen i Reykjavik.

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir röstade tidigare under lördagen i Reykjavik.

Foto: Arni Torfason/AP/TT

Island2021-09-26 03:44

De tre regeringspartierna får tillsammans 37 av alltingets 63 platser. Då kan de – om de vill – hålla ihop och undvika nya förhandlingar i ett splittrat parlament. Men maktbalansen inom koalitionen ställs om.

Statsminister Katrín Jakobsdóttirs parti Gröna vänstern faller ned i den interna hierarkin och blir dess minsta parti. Valets stora vinnare är det liberala gamla bondepartiet Framstegspartiet, som klättrar till drygt 17 procents stöd.

Islands traditionella maktparti Självständighetspartiet blir, inte oväntat, störst.

Vem av de tre?

I det breda och kompromissfyllda regeringssamarbetet är frågan nu om Katrín Jakobsdóttir får fortsätta som statsminister. Efter det förra valet var det ett krav från Gröna vänsterns sida för att ingå i regering med de två klart mer högerorienterade partierna.

Alternativen vore sannolikt självständighetspartisten och den tidigare statsministern Bjarni Benediktsson eller Framstegspartiets ledare Sigurdur Ingi Jóhannsson.

Den sistnämnde säger till tidningen Morgunbladid att han är överlycklig efter sitt partis lyft.

– Det här är fantastiska resultat i alla valkretsar, stora framgångar och en väldigt stark position för Framstegspartiet. Återigen är det landets näst största parti och en ledande kraft i isländsk politik, säger Sigurdur Ingi Jóhannsson, men han vill inte svara på frågan om han kommer att begära mandat att börja regeringsbilda.

Stabil kompromiss

Efter ett drygt årtionde präglat av bankkris och kollapsande regeringar valde de tre regeringspartierna – ett vänsterparti, ett mittenparti och ett konservativt högerparti – att gå ihop under en paroll om att stabilisera saker och ting.

När Katrín Jakobsdóttir kommenterar valresultatet tar hon fasta på att regeringen stärks i sitt mandat. Bjarni Benediktsson och Sigurdur Ingi Jóhannsson säger bägge två att det naturliga är att de befintliga regeringspartierna nu inleder diskussioner.

Det återstår att se vem presidenten Gudni Jóhannesson ger uppdraget att bilda regering.

Vid sidan av allt detta står det klart att alla regeringspartiernas sittande ministrar har blivit omvalda.

Prognoser fel ute

Valets stora förlorare är Centerpartiet. Det bildades för ett par år sedan av den skandalomsusade tidigare statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson, som avgick och lämnade Framstegspartiet efter avslöjanden om hemliga bankkonton i skatteparadis. Partiet tappar fyra av sju mandat.

Många förutsägelser inför valet visade sig vara fel. En sådan var att radikala Socialistpartiet skulle komma in på första försöket, men det får inga mandat. Om det hade kommit in hade antalet partier i alltinget varit högre än någonsin tidigare.

Framför allt förutspådde experter ett parlamentariskt kaos och att regeringen skulle behöva sträcka ut händer till ytterligare partier. Så ser inte ut att bli fallet – förutsatt att dess tre partier kan fortsätta samsas.

Bakgrund: Lyckades sitta kvar

Islands regering är en kompromissfylld koalition, men den har lyckats sitta kvar hela mandatperioden. Det har inte skett sedan 2007. Regeringen var den sjunde på tio års tid när den tillträdde 2017.

År 2008 kollapsade Islands banksystem till följd av Lehman Brothers-kraschen och landet drogs ned i en djup depression. Året därpå tvingades den dåvarande regeringen bort.

2016 avgick den dåvarande statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson då hans hemliga bankkonton avslöjats i den så kallade Panamaläckan.

Året därpå fick Gunnlaugssons efterträdare Bjarni Benediktsson ta ett kliv tillbaka sedan det framkommit att en minister försökt dölja att statsministerns pappa skrivit ett rekommendationsbrev till myndigheterna för att rentvå en dömd pedofil.


Fakta: Åtta partier

Regeringspartierna:

Självständighetspartiet

Nationalkonservativt, EU-skeptiskt parti som har blivit största parti i alla val sedan självständigheten 1944, förutom ett, 2009.

24,4 procent (-0,8)

Framstegspartiet

Liberalt parti och traditionellt ett bondeparti som varit Islands näst största parti.

17,3 (+6,6)

Vänsterrörelsen/Gröna partiet (kort Gröna vänstern)

Vänsterparti med miljöinriktning som leds av statsminister Katrín Jakobsdóttir. EU-och Nato-skeptiskt. Bildades för att vänsterinitiativet Alliansen ansågs gå för långt åt höger.

12,6 (-4,3)

Övriga partier:

Alliansen

Socialdemokratiskt parti som är EU-positivt och samarbetar med Europas socialdemokrater. Ledde regering krisåren 2009–2013.

9,9 (-2,2)

Folkpartiet

Populistparti som driver frågor som rör äldre och funktionshindrade.

8,8 (+1,9)

Piratpartiet

Anti-etablissemangsparti som inte vill sälla sig till vänster eller höger. Lobbar för direktdemokrati, transparens och gröna skattereformer.

8,6 (-0,6)

Reformpartiet

Liberalt parti som står till höger i ekonomiska frågor. Bildades 2016 av EU-positiva självständighetspartister.

8,3 (+1,6)

Centerpartiet

Populistiskt mittenparti som ex-statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson bildade när han lämnade Framstegspartiet.

5,4 (-5,5)

Socialistpartiet

Mer radikalt vänsterparti som ser en "bred klasskamp utan kompromiss" framför sig. Ställde upp för första gången.

4,1 (-)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!