Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Indisk domstol legaliserar inte hbtq-äktenskap

Indiens högsta domstol legaliserar inte samkönade äktenskap. Enligt domstolens huvuddomare är det upp till parlamentet att stifta en sådan lag.

Indiens högsta domstol har beslutat att inte legalisera samkönade äktenskap, och hänvisar till att det är parlamentet som stiftar lagar. Bilden togs i New Delhi på tisdagen när beskedet kom.

Indiens högsta domstol har beslutat att inte legalisera samkönade äktenskap, och hänvisar till att det är parlamentet som stiftar lagar. Bilden togs i New Delhi på tisdagen när beskedet kom.

Foto: Manish Swarup/AP/TT

Indien2023-10-17 21:38

– Den här domstolen kan inte stifta lag. Den kan bara tolka lagen och ge den effekt, säger huvuddomaren DY Chandrachud.

Han uppmanar regeringen att upprätthålla hbtq-rättigheterna och stoppa diskrimineringen.

– Domstolen har kommit fram till att jämställdhet kräver att queerförbund och queerpersoner inte diskrimineras.

Domen, som tas emot med besvikelse av människor som samlats utanför domstolen i New Delhi, slår fast att rätten till äktenskap för samkönade par inte garanteras av Indiens konstitution enligt dagens lagstiftning.

Premiärminister Narendra Modis regering har tidigare motsatt sig försök att legalisera samkönade äktenskap.

I rättsprocessen har fem HD-domare tagit ställning till 20 inlagor om att legalisera samkönade äktenskap i världens mest folkrika land. Chandrachud uppger att det har funnits grader av oenighet mellan de fem "om hur långt vi behöver gå" när det gäller samkönade äktenskap.

Hbtq-rättigheterna i Indien har förbättrats de senaste åren, i de flesta fall efter ingripanden från just Högsta domstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!