Människan har en kumulativ kultur, det vill säga att färdigheter och teknologier överförs och förfinas från generation till generation. Vissa experter tror att detta är unikt för människan, och att schimpansers verktygsanvändning utvecklas spontant.
Bevis för det sistnämnda kommer delvis från studier av fångna schimpanser, som har setts utveckla enkel verktygsanvändning på egen hand som att krafsa med pinnar och ösa med löv.
Kathelijne Koops, professor vid antropologiska institutet vid Zürichs universitet, utformade en rad experiment på vilda schimpanser i Guinea för att undersöka om de kan lära varandra att knäcka nötter med hjälp av stenar.
Nötter och stenar
Forskarnas utgångspunkt var faktumet att en schimpanspopulation i Bossou knäcker nötter, medan en annan population endast sex kilometer bort i Nimba inte gör det. Koops ville ta reda på om schimpanserna i Nimba skulle utveckla beteendet om de introducerades till verktygen.
Forskarna genomförde fyra olika experiment. I det första lade de ut palmnötter i skal och stenar som schimpanserna kunde använda för att knäcka dem. I det andra lade forskarna ut palmnötter i skal och stenar, men även ätbar palmnötsfrukt. I det tredje fanns stenar, palmnötter utan skal och några spruckna nötskal. I det fjärde och sista experimentet lade forskarna ut stenar och nötter som är lättare att knäcka för schimpanser som använder sig av tekniken.
"Väldigt intressant"
Experimentplatserna i Nimba besöktes och utforskades av tiotal schimpanser som filmades med kameror, men de försökte inte knäcka nötter en enda gång.
Studien, som publicerats i tidskriften Nature Human Behavior, tyder på att nötknäckning kan vara ett resultat av kumulativ kultur, liknande den hos människor.
– Efter att ha observerat Bossou-schimpanser som knäckt nötter vid många tillfällen, var det väldigt intressant att se Nimba-schimpanserna interagera med samma föremål utan att någonsin knäcka en nöt, säger Koops.