Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

19-åring på Rhodos: "Allt har brunnit ner"

"Skrämmande scener" rapporteras från Rhodos, där ett intensivt arbete pågår för att släcka bränderna som härjar på den grekiska ön. Mer än en tiondel av öns yta har förstörts, och ännu större områden påverkas av elden och röken. Undantagstillstånd är utlyst.

Bränder nära byn Gennadi på sydöstra Rhodos.

Bränder nära byn Gennadi på sydöstra Rhodos.

Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Grekland2023-07-26 12:40

– För turisterna är det en skrämmande upplevelse, men för oss är det ännu värre, för vi bor här. Allt har brunnit ner, säger 19-åriga Edisa till brittiska BBC.

Hon är en av de tiotusentals människor som har tvingats fly bränderna på turistön och nu söker skydd undan hettan på en strand på sydöstra Rhodos. För några dagar sedan var stranden fullpackad av turister, nu luktar det brandrök och av strandbutikerna återstår bara brända metallstänger.

– Jag tror inte att turisterna kommer vilja komma tillbaka efter det här, säger Edisa, som liksom många andra bofasta arbetar i hotellbranschen.

"Helevetsnatt"

Bränderna på Rhodos har pågått i över en vecka och enligt det grekiska publikservicebolaget EPT har undantagstillstånd utlysts på ön. Tiotusentals, de flesta turister, har tvingats fly området där bränderna härjar.

På onsdagsmorgonen har flygplan och helikoptrar vattenbombat skogsområdet på den sydöstra delen av ön. En reporter från grekiska ERT, på plats i kustbyn Gennadi, beskrev natten till onsdagen som en "helvetesnatt."

– Scenerna som utspelade sig här i Gennadi var skrämmande. Brandkåren, frivilliga – alla försökte stoppa branden, säger Aristides Miaoulis, reporter på ERT.

Omkring 270 brandmän med ett 50-tal brandbilar arbetar med släckningsarbetet. Enligt ERT deltar även drygt 3 000 frivilliga.

Enligt EU:s klimattjänst Copernicus har omkring 151 kvadratkilometer brunnit, vilket motsvarar mer än tio procent av öns totala yta.

"Avboka inte"

Rhodos lever på turismen. Förra året besökte 2,5 miljoner personer den grekiska ön och cirka 95 procent av ekonomin är på ett eller annat sätt kopplad till turistnäringen.

I början av veckan gick landets turismminister, Olga Kefalogianni, ut i medier och sade att människor som bokat resor till Rhodos inte bör avboka sina resor.

– Det är bara en liten del av Rhodos som är drabbat av bränderna, sade hon till BBC Radio.

Men för många greker är turistsäsongen redan över. I byn Gennadi på sydöstra Rhodos har restaurangägaren Dimitris Hajifotis förlorat sitt levebröd.

– Mitt liv har stannat. Allt togs av elden, säger han till grekiska dagstidningen Ekathimerini.

– Vi vet inte var vi ska börja, vi har inga pengar för att bygga upp restaurangen igen. Vi vill att branden ska stoppas så att inte andra hus och restauranger brinner upp, säger han.

Fakta: Bränderna i Grekland

Bränderna i Grekland har pågått sedan mitten av juli. Värst drabbade är ön Rhodos och regionen kring huvudstaden Aten.

Enligt EU:s vädertjänst Copernicus har sommarens bränder i Grekland orsakat rekordhöga utsläppsnivåer på cirka 1 megaton koldioxid.

En ny analys som publicerats av forskarnätverket World Weather Attribution visar att människans utsläpp av växthusgaser gjort värmeböljan i Europa 2,5 grader varmare än vad den annars skulle ha varit.

Södra Europa har drabbats av extrema temperaturer de senaste veckorna med temperaturer långt över 40-gradersstrecket. I Grekland råder värmebölja med temperaturer på uppemot 45 grader lokalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!