Det blev aldrig någon Prideparad i Georgiens huvudstad Tbilisi. Efter att deras kontor vandaliserats valde arrangörerna att ställa in av säkerhetsskäl. Men motståndarna mobiliserade ändå. Måndagen den 5 juli samlades hundratals högerradikala aktivister. I första ledet gick präster från landets ortodoxa kyrka.
– Kyrkan är den främsta aktören bakom det homofobiska hatet, den leder dessa ytterhögergrupper. Under Prideveckan sade präster att våld mot hbtq-personer är ett sätt att försvara sitt land, säger queeraktivisten Beka Gabadadze till TT.
100 fall av våld
I sitt jobb som socialarbetare för organisationen Temida ser han dagligen konsekvenserna av landets djupt rotade intolerans mot hbtq-personer. Samt hur våldet varje år eskalerar i början av juli.
– De senaste tio åren har hatbrotten minskat, men varje Pridevecka förvärras säkerhetssituationen. Och i år har det varit extra illa. Min organisation har räknat till över 100 fall av våld, och vi räknar bara de värsta händelserna.
I samband med det inställda Pridefirandet gick hbtq-motståndarna till våldsam attack mot flera journalister. Tv-fotografen Aleksandre Lasjkarava misshandlades svårt och hittades några dagar senare död i sin säng.
"Låste in mig på toaletten"
Polisen anklagades senare för att inte ha agerat tillräckligt kraftfullt, något som av flera aktivister kopplats samman med en bredare kritik om att ordningsmakten inte skyddar hbtq-personer.
Beka Gabadadze instämmer bara delvis.
– Om det begås ett hatbrott i Tbilisi så utreder de, men polisen är dålig på att förhindra våld och om det planeras en marsch skickar de inte tillräckligt många för att skydda oss, säger han.
– Vårt kontor ligger på våningen under Prideorganisationens och jag var ensam här när de klättrade uppför fasaden och började slå sönder allt. Jag var livrädd och låste in mig på toaletten. När jag ringde polisen kom de snabbt och räddade mig, och det är jag tacksam för.
Protester utanför parlamentet
Ilskan över Lasjkaravas död har lett till protester utanför parlamentet, där demonstranter krävt premiärminister Irakli Gharibasjvilis avgång. Hans parti Georgisk dröm anklagas för att ha krokat arm med samma krafter som låg bakom misshandeln av tv-fotografen.
– Kyrkan är en stark spelare här. Den äger stora företag och har inflytande över alla delar av regeringen. Det som är nytt är att de inte ens försöker dölja den här kopplingen längre, säger Beka Gabadadze.
Han har själv deltagit i demonstrationerna. Och även om läget för landets hårt prövade hbtq-aktivister just nu är extra ansträngt ser Beka Gabadadze också en ljuspunkt. I samband med protesterna har regnbågsfanorna vajat på Tbilisis gator.
– För mig var det vår Prideparad. Det är inte som i Västeuropa där du kan ha karneval och fest, här är det en kamp.