Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Läkare larmar: Tafsande, jargong och nakenfresker

Kommentarer om klädsel, tafsande och uteblivna befordringar. 82 procent av Frankrikes kvinnliga läkare uppger att de diskriminerats på grund av sitt kön.

I Frankrike finns det nu fler kvinnliga läkare än manliga, men könsdiskrimineringen har inte försvunnit från läkarkåren. Arkivbild.

I Frankrike finns det nu fler kvinnliga läkare än manliga, men könsdiskrimineringen har inte försvunnit från läkarkåren. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Frankrike2023-11-04 13:00

– Vi som jobbar inom den här miljön är vana vid en viss jargong, som inte skulle accepteras på andra arbetsplatser, konstaterar Marie-France Olieric, chef för gynekologi- och obstetrikavdelningen på sjukhusen i städerna Metz och Thionville, för tidningen Sjukhusläkaren.

Olieric är också ordförande i Donner des Elles à la Santé, en organisation som arbetar för jämställdhet inom läkarkåren. I våras lät den göra en undersökning med hjälp av opinionsinstitutet Ipsos, i vilken 30 procent av de tillfrågade kvinnliga läkarna vittnade om oönskad beröring. 17 procent sade sig ha utsatts för regelrätta övergrepp.

Vidare uppgav 16 procent av de 521 tillfrågade att de inte fått en befordran för att de är kvinnor. Motiveringen handlade ofta om att de hade eller riskerade få barn.

Lägg därtill att kvinnliga läkare ibland får höra att de bör sminka sig och bära kjol. Och väggmålningarna i AT-läkarnas matsalar på de statliga sjukhusen har nakna, ibland pornografiska inslag. Målningarna, fresker som bland annat visar bara bröst och grenslande kvinnor, ska målas över, enligt ett beslut från landets sjukvårdsminister. Men det finns också en rörelse som vill få dem klassade som kulturarv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!