Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fransk senat antar omtvistat pensionsförslag

Den franska senaten har antagit ett kontroversiellt lagförslag som innebär att den allmänna pensionsåldern höjs från 62 till 64 år.

Den franska senaten har antagit ett lagförslag som innebär att den allmänna pensionsåldern höjs från 62 till 64 år. På bilden arbetsmarknadsminister Olivier Dussopt. Arkivbild.

Den franska senaten har antagit ett lagförslag som innebär att den allmänna pensionsåldern höjs från 62 till 64 år. På bilden arbetsmarknadsminister Olivier Dussopt. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Frankrike2023-03-09 10:58

Lagförslaget antogs med rösterna 201 mot 115 i senaten, som domineras av borgerliga partier. Förslaget väntas bli slutligen antaget senast på söndag.

Bland de senatorer som motsatt sig reformen var känslorna upprörda efter omröstningen, skriver Le Monde.

"Ditt namn kommer för alltid att vara kopplat till en reform som vrider tillbaka klockan nära 40 år", sa den socialistiska senatorn Monique Lubin till arbetsmarknadsminister Olivier Dussopt, enligt tidningen.

Höjningen av pensionsåldern har varit en av Emmanuel Macrons främsta målsättningar som president – men förslaget har mötts av hård kritik från landets fackföreningar.

Under de senaste månaderna har Frankrike vid upprepade tillfällen lamslagits av strejker och protester mot reformen.

Fackföreningar och medborgarorganisationer hotar också med att fortsätta sina strejker efter nattens besked.

Reformen innebär att den franska pensionsåldern – en av Europas lägsta – höjs från 62 till 64 år och att fransmännen måste jobba fler år för att få full pension. Enligt mätningar i februari är två tredjedelar av befolkningen skeptiskt till förändringarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!