Finland – vars Nato-medlemskap innebär att militäralliansens gräns mot Ryssland blir avsevärt längre – kommer liksom Sverige att hysa amerikanska soldater.
USA kommer att få tillgång vid totalt 15 militära baser eller övningsanläggningar på finländsk mark, rapporterar finländska medier. De ligger i norr och i syd och öppnar för markstyrkor, flygplan och flottfartyg.
Inom vissa givna områden kommer endast amerikaner få vistas. Den amerikanska militären kommer därtill att kunna lagra vapen och ammunition i Finland.
Avtalet är ett så kallat ramavtal – det framkommer alltså inte hur många soldater det kan bli tal om. Det är inte heller säkert att det kommer finnas en amerikansk närvaro på alla de överenskomna områdena, utan de frågorna diskuteras separat i ett senare skede.
"Mycket viktig signal"
Det har sedan tidigare varit känt att Finland avser ingå ett försvarsavtal (Defence cooperation agreement, DCA). Utrikesminister Elina Valtonen och försvarsminister Antti Häkkänen tillkännagav detaljerna vid en presskonferens på torsdagen.
– Det här är en mycket viktig signal i det här läget. En tydligare signal än så här kan man inte sända. Vi försvarar nu Finland tillsammans om någon anfaller oss, säger Häkkänen vid en presskonferens, enligt Svenska Yle.
Den finländske försvarsministern ska skriva under pappren i Washington DC på måndag. Sedan väntas riksdagen i Helsingfors fatta beslut om det i början av nästa år.
Inget om kärnvapen
Det avtal som Sverige skrev under den 5 december ger USA:s militär rätt till tillträde och rätt att använda delar av 17 svenska militärbaser, anläggningar och övningsområden.
Varken det svenska eller finländska avtalet nämner uttryckligen kärnvapen, rapporterar den finländska nyhetsbyrån STT. Det finländska avtalet hänvisar dock till finländsk lagstiftning som slår fast att kärnvapen inte får införas eller förvaras i Finland.
Norge, som sedan tidigare har ingått motsvarande avtal, har låtit skriva in ett förbud mot placering av kärnvapen på norsk mark.
USA har ingått avtal av detta slag med flera allierade länder. De beskrivs som komplement till Nato-medlemskap.