Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ökat journalistskydd mot stämningar

Journalister och människorättsaktivister ska få ökat stöd i EU mot obefogade stämningar. Till skydd för demokratin, anser EU-kommissionen.

EU:s justitiekommissionär Didier Reynders. Arkivfoto.

EU:s justitiekommissionär Didier Reynders. Arkivfoto.

Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

EU2023-11-30 13:05

En uppgörelse nåddes under natten mot torsdagen om det förslag på åtgärder mot stämningar och rättsprocesser som EU-kommissionen lade fram i fjol.

"Våra demokratier är i fara när de rika och mäktiga kan tysta kritiker i domstol. . . Med den här nya lagen försvarar EU journalister och människorättsförsvarare mot obefogade och kränkande rättsprocesser", säger Félix Bolaños, justitieminister i ministerrådets ordförandeland Spanien, i ett pressmeddelande.

Den så kallade anti-slapp-lagstiftningen – efter den engelska förkortningen för medvetna försök att tysta eller skrämma obekväma publiceringar – har under processen fått kritik för att ha urvattnats av EU-ländernas regeringar.

"Det här är viktigt för att försvara europeiska demokratier, rättsstatssystemet och yttrandefriheten", kommenterar ändå EU:s justitiekommissionär Didier Reynders på torsdagen.

De exakta detaljerna i uppgörelsen är ännu inte kända. För att reglerna ska träda i kraft krävs nu formella godkännande från både EU-parlamentet och ministerrådet.

Fakta: Slapp

Ordet slapp är en förkortning av engelskans Strategic Lawsuits Against Public Participation (på svenska strategiska stämningar för att förhindra allmänt deltagande) och används för att beskriva när någon försöker tysta kritiker genom att dra dem inför dyra domstolsprocesser.

EU-kommissionen lade i april 2022 fram förslag för att göra det lättare för domstolar att avvisa ogrundade processer och även kunna bötfälla den dom står bakom. Dessutom vill man att EU-länderna ska vägra att erkänna domar i förtalsprocesser som utdömts i länder utanför EU, om de kan anses som uppenbart ogrundade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!