Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krav: Hundar och katter hos uppfödare ska chippas

Identifiering med mikrochipp ska krävas på alla katter och hundar som säljs av uppfödare i EU, enligt nya förslag i Bryssel. Tuffare krav ställs även på djurtransporter – bland annat med nya köldregler.

Katt och hund i en barnvagn i spanska Sevilla. Arkivbild.

Katt och hund i en barnvagn i spanska Sevilla. Arkivbild.

Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT

EU2023-12-07 12:19

Maros Sefcovic är både EU-kommissionär och husse.

– Jag är stolt ägare av två hundar och en katt och jag förstår hur viktigt det är att kunna lita på vaccinering, ursprungsintyg och försäkringar om att de inte har lidit, säger slovaken på en presskonferens i Bryssel.

Därför kommer nu förslag om betydligt bredare gemensamma regler. Exempelvis vill kommissionen att alla katter och hundar hos uppfödare ska få mikrochipp och registreras i nationella databaser. Personer som arbetar med uppfödning behöver ha tillräcklig utbildning samtidigt som importen från länder utanför EU ska stramas åt och kräva registrering inom 48 timmar.

Därtill skärps också kraven när det gäller avel och kupering.

Kallt och varmt

Parallellt presenteras också uppdaterade förslag för djurtransporter i EU för första gången på 20 år. Bland annat vill kommissionen se kortare transporttider, mer vila för djuren och striktare villkor när det gäller transport i värme eller kyla.

Om dagstemperaturen ligger över 30 grader ska exempelvis transporter endast tillåtas på natten. I minusgrader krävs täckta fordon och vindskydd och är det kallare än minus fem får inga transporter pågå i längre än nio timmar.

"Outhärdligt"

Uppdateringen har länge krävts från djurrättsaktivister, samtidigt som man från miljöhåll redan flaggar för att man kommer att trycka på för ännu hårdare krav under den behandling som nu inleds i EU-parlamentet och EU:s ministerråd.

"I åratal har upprepade överträdelser under transport lett till outhärdligt lidande för miljontals djur. . . Olyckligtvis går inte de föreslagna åtgärderna tillräckligt långt", säger exempelvis EU-parlamentsledamoten Tilly Metz från De gröna i Luxemburg i ett pressmeddelande.

Fakta: Varannan har katt eller hund

EU-kommissionen presenterade på torsdagen nya förslag för djurtransporter samt katters och hundars välmående.

För de sistnämnda har tidigare gemensamma EU-regler endast funnits när det gäller vetenskapliga ändamål, kommersiella transporter och sjukdomsspridning. Nu tillkommer främst regler för uppfödning, handel, avel och import. Enskilda husdjursägare påverkas dock inte av förslagen.

Enligt EU-kommissionen finns husdjur hos 44 procent av alla hushåll i EU.

Fakta: EU-kommissionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!