Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Examensdag för Sverige i EU

EU-länderna har avslutat veckans toppmöte – och Sverige rundar av sitt halvår som ordförandeland.
–Belönande och väldigt kul, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och statsminister Ulf Kristersson (M) på EU-toppmötet i Bryssel, som också innebar avslutningen på Sveriges halvår som ordförande för EU-länderna i ministerrådet.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och statsminister Ulf Kristersson (M) på EU-toppmötet i Bryssel, som också innebar avslutningen på Sveriges halvår som ordförande för EU-länderna i ministerrådet.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

EU2023-06-30 15:37

Halvårets sista EU-toppmöte avslutades under fredagen med samtal främst om ekonomi och externa relationer – framför allt till Kina. Både kommissionsordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel tycker sig se en god enighet i hur EU-länderna ser på bjässen i öst.

– Det finns en bred enighet om idén om att minimera riskerna, inte koppla bort (från Kina), säger von der Leyen på presskonferensen efteråt.

Mycket av toppmötet handlade i vanlig ordning också om kriget i Ukraina. EU-ledarna lovar bland annat "säkerhetsåtaganden" på lång sikt, även om det inte specificeras vad det riktigt innebär.

Mer konkret är däremot att det snart kommer förslag om hur EU ska kunna använda frysta och beslagtagna ryska tillgångar till fördel för Ukraina.

– Vi i kommissionen kommer med ett förslag och kommer att försiktigt fokusera på oväntade vinster på den ryska centralbankens frysta tillgångar, säger von der Leyen.

Ungern och Polen

En hel del av mötet präglades samtidigt av envist motstånd på migrationssidan från Ungern och Polen. Ungerske premiärministern Viktor Orbán väckte också irriterade miner med ett Twitterinlägg på förhand där han anklagade "EU-byråkrater i Bryssel" för att slösa bort budgetmedel.

Inne på mötet sade han dock ingenting om det till Ursula von der Leyen – som dock är tydlig med vad hon skulle ha svarat i så fall.

– Vi kan alla se att EU är starkt och välmående. Det är bra och vi har ett väldigt transparent system för kontroller och revision. Det är nödvändigt i en stark demokrati, säger von der Leyen.

Saknar samtal

I vanlig ordning hyllas dessutom det senaste halvårets ordförandeland i ministerrådet – den här gången Sverige.

– Perfekt samarbete mellan oss, säger Charles Michel till Kristersson.

– Fantastiska resultat, säger von der Leyen.

Statsministern själv är också nöjd och säger sig särskilt komma att sakna alla telefonsamtal till von der Leyen på söndagarna.

– Jag är inte helt neutral i det här, men jag tycker att ordförandeskapet har varit väldigt framgångsrikt, säger Kristersson i Bryssel.

Fakta: Ordförandeskap i EU

EU:s ordförandeland har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Belgiens förre premiärminister Charles Michel.

Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Så här ser listan ut under de närmaste åren:

2023: Sverige (vår), Spanien (höst)

2024: Belgien (vår), Ungern (höst)

2025: Polen (vår), Danmark (höst)

Sverige har tidigare varit ordförandeland under våren 2001 och hösten 2009. Nästa ordförandeskap sker tidigast 2036.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!