Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

EU agerar om hbtq-frågor i Ungern och Polen

EU-kommissionen inleder nu formella överträdelseprocedurer gentemot Ungern och Polen kring ländernas hantering av rättigheter för homo-, bi- och transsexuella.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen drar igång formella klagomål mot hur Ungern och Polen hanterar hbtq-rättigheter. Arkivfoto.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen drar igång formella klagomål mot hur Ungern och Polen hanterar hbtq-rättigheter. Arkivfoto.

Foto: Francois Walschaerts/AP/TT

EU2021-07-15 12:25

Båda länderna får två månader på sig att svara på kommissionens klagomål.

"EU kommer aldrig att låta delar av våra samhällen bli brännmärkta: oavsett om det är för vilka de älskar, för hur gamla de är, deras etnicitet, deras politiska åsikter eller religiösa tro", citeras kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande på torsdagen.

Kritiken mot Ungern gäller den nya lag kring uppvisande av bland annat homosexualitet för minderåriga som nyligen trätt i kraft.

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) välkomnar beskedet från EU-kommissionen.

– Ungern har infört en lagstiftning där man på sätt och vis likställer homosexualitet med pedofili, säger han.

– Det är en diskrimineringslagstiftning vi inte kan acceptera i EU.

Dahlgren tycker det är "väldigt bra" att EU-kommissionen nu inleder en överträdelseprocess som kan leda till att Ungern fälls i EU:s domstol och kan tvingas ändra sin lagstiftning.

Dahlgren är också bekymrad över ett beslut som togs av Polens författningsdomstol i veckan. Enligt honom innebär det beslutet att Polen inte ovillkorligt ska finna sig i beslut fattade av EU-domstolen.

– Då är man på väg att gå ifrån rättsordningen som hela EU-samarbetet bygger på, säger Dahlgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!