"Vi ska begrava fienden i vårt blod"

Tigraystyrkorna från norra Etiopien uppges närma sig huvudstaden Addis Abeba. I ett svavelosande uttalande lovar premiärministern Abiy Ahmed – som tilldelades Nobels fredspris 2019 – att krossa fienden.
–Vi ska begrava fienden i vårt blod, säger han.

Oroligheterna i regionen Tigray har pågått i ett år. Arkivbild.

Oroligheterna i regionen Tigray har pågått i ett år. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Etiopien2021-11-03 10:47

Konflikten i regionen Tigray har letat sig söderut de senaste dagarna, då Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) uppgett att de intagit två stora städer i regionen Amhara – en av dem med tillhörande flygplats – cirka 40 mil norr om Addis Abeba.

Styrkorna hävdar att de närmar sig ett intagande av den etiopiska huvudstaden.

Regeringen har förnekat uppgifterna, som är svåra att bekräfta då kommunikationerna i landets norra delar i stort har stängts ned och journalister ges begränsad tillgång.

Begrava fiende

I tisdags utlyste premiärministern Abiy Ahmed undantagstillstånd i landet och boende i Addis Abeba beordrades att förbereda sig på att försvara sina bostadsområden.

Det var på onsdagen exakt ett år sedan konflikten inleddes och Abiy Ahmed gjorde ett uttalande där han lovade seger i striden och anklagade Tigraystyrkorna för att vilja förstöra landet.

– Gropen som nu grävs kommer att bli väldigt djup. Men det kommer att bli platsen där vi begraver fienden, inte där Etiopien faller sönder, säger han.

Abiy Ahmed fick Nobels fredspris 2019 för sitt arbete för försoning i gränskonflikten med Eritrea.

Krigsförbrytelser

En ny FN-rapport varnar för att det förekommer möjliga krigsförbrytelser och människorättsbrott i konflikten, som också har lett till hungersnöd.

"Allvaret i de kränkningar och övergrepp vi har dokumenterat understryker behovet av att hålla förövare på alla sidor ansvariga", säger FN:s människorättschef Michelle Bachelet i ett uttalande.

Rapporten, som är ett samarbete mellan hennes FN-kontor och Etiopiens egen människorättskommission EHRC, avhandlar allvarliga övergrepp som utförts av alla sidor i konflikten. Bland annat rapporteras utomrättsliga avrättningar, tortyr och sexuellt våld.

Abiy Ahmed anser att det inte finns några bevis på folkmord i rapporten. Bachelet säger att resultaten ska utredas ytterligare.

Rapporten, som utgår från 269 intervjuer med offer och vittnen, omfattar perioden från den 3 november 2020 till i juni i år.

USA skickar sändebud

USA:s sändebud till Afrikas horn, Jeffrey Feltman, varnade i tisdags de tigreanska styrkorna för att inta Addis Abeba. Samtidigt meddelade presidenten Joe Biden att han planerade att utesluta Etiopien från ett viktigt frihandelsavtal på grund av människorättsbrott i samband med konflikten.

Det amerikanska utrikesdepartementet meddelar att Feltman ska resa till Etiopien för att medla i konflikten på torsdag och fredag. Där är hans uppgift att uppmana "alla etiopier att välja den fredliga vägen och genom dialog lösa de konflikter som finns".

Hundratusentals av Tigrays omkring sex miljoner invånare har drivits på flykt sedan konflikten startade.

Fakta: Krisen i Tigray

Den etiopiska regeringen i Addis Abeba inledde en militär offensiv mot Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) i Tigray-provinsen i november i fjol. Offensiven kom efter att TPLF uttalat att man inte längre erkände den etiopiska centralregeringens legitimitet.

Regeringssidan fick stöd av eritreanska styrkor och striderna spred sig till de angränsande regionerna Amhara och Afar.

Striderna har under 2021 präglats av sexuellt våld mot civila och misstänkta massakrer.

Under sommaren återtog TPLF merparten av Tigray, däribland regionhuvudstaden Mekele.

Sedan dess har larmen om brist på förnödenheter avlöst varandra. I juni varnade Unicef för att 100 000 barn hotades av svält.

I september visade mätningar att en femtedel av alla barn under fem år var undernärda.

FN hävdar att regeringen i Etiopien kan hindra hungersnöden, varpå Etiopien svarade med att utvisa sju FN-tjänstemän som anses ha "lagt sig i interna angelägenheter", ett beslut som kritiserats häftigt av omvärlden.

Källor: NE, Landguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!