Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mer än 2 miljarder coviddoser använda globalt

Ett halvår efter att de första vaccinationskampanjerna mot covid-19 drog i gång har en ny milstolpe nåtts. Över två miljarder doser covidvaccin har nu använts världen över, enligt nyhetsbyrån AFP och Johns Hopkins-universitetet.

En man får vaccin i indiska Hyderabad. Över 220 miljoner doser vaccin har getts i landet som har en befolkning på omkring 1,4 miljarder människor.

En man får vaccin i indiska Hyderabad. Över 220 miljoner doser vaccin har getts i landet som har en befolkning på omkring 1,4 miljarder människor.

Foto: Mahesh Kumar A/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-06-03 18:25

Sex av tio doser har getts i tre av världens befolkningsmässigt sett största länder; Kina (nära 705 miljoner doser), USA (drygt 296 miljoner doser) och Indien (221 miljoner doser). Kina är dessutom det land som i absoluta tal vaccinerar i snabbast takt, enligt en sammanställning från AFP.

I EU har nästan fyra av tio vuxna fått åtminstone en dos vaccin. I Tyskland har mer än 52 procent fått en spruta och Italien, Frankrike och Spanien, ligger alla mellan 45 och 48 procent, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC:s vaccinationssajt.

Israel kommit längst

Sett till procent ligger Malta i topp i EU med 66 procent vuxna som fått sin första dos. Även Ungern ligger högt med 62 procent och Finland med 55 procent.

I Sverige är det knappt 46 procent vuxna som har vaccinerats med åtminstone en dos enligt samma källa.

Globalt är Israel det land som kommit allra längst, nästan 60 procent av de aktuella åldersgrupperna är fullvaccinerade. Men de avsevärt större länderna Kanada och Storbritannien är hack i häl – 59 respektive 58 procent har där fått minst en spruta.

Sex länder har över huvud taget inte börjat vaccinera: Nordkorea, Haiti, Tanzania, Tchad, Burundi och Eritrea.

Astra Zeneca mest använt

Sammanställningen visar på stora ojämlikheter världen över. Bara 0,3 procent av alla doser har getts i världens fattigaste länder medan över 40 procent har getts i de rikaste länderna – trots att de bara står för 16 procent av den globala befolkningen.

Det mest använda vaccinet är Astra Zenecas, som getts i 170 av de 215 länder och områden där vaccineringen kommit i gång. Pfizer-Biontechs vaccin används i minst 97 länder och Modernas variant i minst 46. Ryska Sputnik och de kinesiska vaccinen från Sinopharm och Sinovac är de varianter som används mest i utvecklingsländer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!