Efter ännu ett webbhållet EU-toppmöte om coronaläget konstaterar ledare efter ledare att "tredje vågen" nu är tydligt på väg.
– Vi har en oroväckande utveckling. Tillgången till vaccin är en ödesfråga, konstaterar statsminister Stefan Löfven (S) på en webbhållen pressträff på fredagsmorgonen.
I EU-ledarnas gemensamma uttalande efter toppmötet konstateras "vikten av öppenhet och användandet av exporttillstånd".
Det sistnämnda är en het potatis, kopplad till EU-kommissionens utökade kontrollsystem som ska göra det möjligt att stoppa vaccinexport.
Svensk skepsis
Frustrationen över de uteblivna vaccinleveranserna från läkemedelsföretagen är tydlig.
– Företagen måste uppfylla sina kontrakt med EU innan de exporterar till andra regioner, konstaterade kommissionsordförande Ursula von der Leyen på presskonferensen efter mötet.
Ändå bedyras också att de nya restriktionerna mest är till för att skapa öppenhet. Flera mer frihandelsvänliga länder är uttalat skeptiska till ett exportstopp.
– På kort sikt kan det vara befogat med olika begränsningar när företagen exporterar till andra länder i stället för att hålla avtalen med EU. Samtidigt är ju tillverkningen av vaccin beroende av leveranser från olika länder och när handeln drabbas så riskerar vi också en minskad produktion, säger Stefan Löfven.
Lösning i helgen?
Hotet om exportstopp är inte minst tänkt som en signal till främst Storbritannien, för att få fart på leveranserna till EU från två brittiska Astra Zeneca-fabriker.
Om inget händer kan leveranserna åt andra hållet snabbt strypas. Nederländernas premiärminister Mark Rutte har redan hunnit varna sin brittiske kollega Boris Johnson om att flödet kan stängas – även om Nederländerna i allmänhet ses som ett frihandelsvänligt land.
– Men nederländska myndigheter kommer att följa ett beslut från kommissionen utan egna synpunkter. Det här är ingen enskild fråga mellan oss och Storbritannien, sade Rutte efter toppmötet i torsdags.
Samtidigt hoppas han på en lösning i samtal mellan Bryssel och London.
– Lyckligtvis talar de två med varandra och jag tycker det verkar som att de kan nå en lösning på lördag eller strax efter det. Vi behöver varandra, sade Rutte enligt nyhetsbyrån AFP.
Knivig fördelning
Ett annat tvisteämne råder kring den interna fördelningen av det som EU har beställt för medlemsländernas räkning. EU-kommissionen har utlovat jämställda leveranser utefter ländernas storlek.
Men eftersom länderna beställt olika mycket av de olika vaccin som tagits fram har leveranserna ändå blivit ojämna, särskilt för de länder som riktat in sig på att mest bara använda Astra Zenecas vaccin.
– En del säger öppet att det beror på kostnaden: Astra Zeneca är billigast. Och när nu Astra Zeneca inte har kunnat fullfölja sina leveranser som planerat så slår det mot de här länderna, konstaterar Löfven.
För att komma vidare får nu medlemsländernas EU-ambassadörer i uppdrag att fördela de tio miljoner extradoser från Pfizer-Biontech som EU nyligen fått tillgång till "i en anda av solidaritet".
Fast det handlar inte om att övriga länder ska avstå något, menar statsministern.
– Det handlar inte om att avstå. Vi är inte beredda att ge upp några doser, men låt nu de som handhar det här systemet titta på om det går att göra någonting, säger Löfven.