Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flera EU-länder uppges vilja tillverka Sputnik

Intresset för det ryska Sputnik-vaccinet växer i EU. Men än finns inga formella förhandlingar om gemensamma inköp. Enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström förs det samtal med svenska företag om tillverkning av vaccinet.

En dos Sputnik-vaccin görs redo att stickas i en arm. Arkivbild.

En dos Sputnik-vaccin görs redo att stickas i en arm. Arkivbild.

Foto: Hassene Dridi/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-15 11:43

Företag i Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland har undertecknat avtal för att tillverka det ryska vaccinet Sputnik V, berättas i ett pressmeddelande från Rysslands fond för direktinvesteringar (RFPI).

"Det här möjliggör direkta leveranser av Sputnik V till EU:s inre marknad efter det har godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA", heter det från fonden, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Det har tidigare rapporterats om att en fabrik i Italien kommer att producera Sputnik V från och med i sommar.

Vaccinsamordnaren Richard Bergström säger att det även förs diskussioner med svenska företag om tillverkning.

– Det pågår seriösa samtal mellan Sputnik och några tillverkare i Sverige. Mer än så kan jag inte säga, säger han till DN.

RFPI – som förkortas RDIF på engelska – hanterar Sputnik-vaccinet internationellt i förhandlingar med länder över hela världen.

"Inga diskussioner"

EMA har nyligen inlett sin granskningsprocess av det ryska vaccinet, men väntas inte kunna ge ett allmänt EU-klartecken förrän tidigast i maj.

Samtidigt har bland andra Ungern och Slovakien gått före och gett Sputnik nationella så kallade nödgodkännanden.

Det ryska vaccinet finns än så länge inte med bland de vaccin som EU-kommissionen gemensamt upphandlat för EU-länderna. Förhandlingar kan dock komma att inledas – om tillräckligt många EU-länder ber om det.

– Det pågår inga diskussioner just nu, men medlemsstaterna kan när som helst bestämma sig för att utöka vaccinportföljen, säger kommissionstalesmannen Stefan De Keersmaecker på en pressbriefing i Bryssel.

Politiskt känsligt

Vissa EU-länder – främst Polen, Estland, Lettland och Litauen – är samtidigt av politiska skäl starkt skeptiska till en beställning från Ryssland. Relationerna mellan Bryssel och Moskva har varit iskalla sedan kriget bröt ut i östra Ukraina och den ryska annekteringen av den ukrainska Krimhalvön 2014.

– Somliga säger att de inte vill ge dem (Ryssland) den här propagandasegern, andra ser det som en möjlighet att visa att vi ändå kan samarbeta, säger en EU-diplomat till nyhetsbyrån Reuters.

Även om EU-kommissionen skulle göra en gemensam beställning av Sputnik V är det samtidigt fortsatt upp till varje enskilt medlemsland om man vill köpa vaccinet eller inte.

Fakta: EU:s vaccinbeställningar

EU-kommissionen har för medlemsländernas räkning gjort beställningar på runt 2,5 miljarder vaccindoser från sex stora läkemedelsföretag.

Fyra av företagen – Pfizer/Biontech, Moderna, Astra Zeneca och Johnson & Johnson – har redan fått sina vaccin godkända av läkemedelsmyndigheten EMA och börjat (eller är på väg att börja) leverera.

Av de övriga företagen hoppas Curevac på ett godkännande av sitt vaccin i slutet av maj eller början av juni, medan Sanofi-GSK ligger en bit efter och i stället talar om slutet av året.

Därtill har EU-kommissionen preliminära avtal med Novavax och Valneva. Det förstnämnda hoppas få sitt vaccin godkänt åtminstone i USA i maj, medan det andra har siktet inställt på slutet av året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!