Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Politiska kartan ritas om i Danmark

De gamla partistrukturerna luckras upp när de tidigare ärkerivalerna bildar ny regering i Danmark, konstaterar statsvetaren Drude Dahlerup.
–Det kan komma en svekdebatt, säger hon.

Den politiska kartan i Christiansborg ritas om efter historisk regeringsbildning. Arkivbild.

Den politiska kartan i Christiansborg ritas om efter historisk regeringsbildning. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark.2022-12-13 21:34

Beskedet sent på tisdagen om regeringsbildning med partierna Socialdemokratiet, borgerliga Venstre och det nya partiet Moderaterne kom inte som någon överraskning för Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap på Stockholms universitet.

– Diskussioner har pågått i veckor, säger hon direkt efter beskedet om att Mette Frederiksen (S) bett att få bilda regering med den tidigare politiska fienden Venstre.

Därmed ritas det politiska bygget om i det danska parlamentet Christiansborg i Köpenhamn.

– Den här idén om att S och Venstre ska regera ihop, den är exceptionell, säger Dahlerup. Tidigare försök med samarbete mellan de politiska ärkerivalerna har inte gjort några större avtryck i de danska historieböckerna.

– Det har endast hänt en gång tidigare att Venstre och S har samarbetat, det var på 1970-talet och det gick väldigt dåligt. Det höll väl bara ett år.

Det nya försöket med regeringssamarbete får dock större politiska konsekvenser i Danmark.

– Partistrukturerna håller på att ändras, och de fem stora partierna håller på att förlora det traditionella greppet om folketinget.

Samarbetet, och den kommande regeringsförklaringen, lär också väcka ilskna politiska känslor i Danmark. Även om beskedet efter utdragna förhandlingar inte var oväntat, så lär samarbetet mellan främst Socialdemokratiet och Venstre ifrågasättas.

– - De är många som kan bli arga på uppgörelsen och kalla den för ett svek, säger Drude Dahlerup.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!