– Pusher Street ska dö, så att Christiania kan leva, säger Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen efter de första spadtagen.
Många vill fånga händelsen på bild och en mur av åskådare omringar grävarna.
– Det är på tiden, säger Ronja Dalitz, som bott i Christiania hela sitt liv.
Hon beskriver Pusher Street som "en kapitalistisk, vanvettig gata".
– Pusher Street har utvecklat sig till något som inte alls stämmer med Christianias värderingar.
Brodern mördad
En av dem som gräver mest målmedvetet heter Mark. Precis här blev hans bror mördad, 32 år gammal, för ett och ett halvt år sedan och nu är målet att få hem gatstenar som minnesgåvor till familj och vänner.
– Det har varit mycket meningslöst våld. Det har funnits många våldsbenägna här ute. Det här är den rätta vägen att gå, säger han om demonteringen av Pusher Street.
På plats finns också Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S). Många kommer fram och vill diskutera narkotikapolitik med ministern och många propagerar för legalisering av hasch, men justitieministern är avvisande till en sådan tanke.
Lättare att slå ner
Men vad tror han då om grävprojektet – kommer inte haschhandeln bara flytta till andra ställen i Köpenhamn?
– Det är inget tvivel om att marknaden kommer att försöka hitta andra platser. Men polisens bedömning är att det blir lättare att slå ner på kriminaliteten om inte allt är koncentrerat till samma fysiska plats med så djupa rötter som det har varit här, säger Peter Hummelgaard.
Framöver ska Pusher Street få ny gatubeläggning, fyllas med nya verksamheter och kanske även döpas om.
– Det har satt sig i folks medvetande att Christiania är Pusher Street, men Christiania har aldrig varit Pusher Street. Vi ska sätta Christiania på den kulturella kartan, säger Hulda Mader, som ingår i Christianias pressgrupp.