Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Danmark betalade britterna för att ta emot tolkar

Danmark har betalt Storbritannien för att landet ska ta emot 23 afghanska tolkar, som har hjälpt danska styrkor, skriver Berlingske.

Passagerare från det sista danska planet från Afghanistan går i land i Köpenhamn den 27 augusti.

Passagerare från det sista danska planet från Afghanistan går i land i Köpenhamn den 27 augusti.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix/TT

Danmark2021-09-09 04:46

Tolkarna har fått uppehållstillstånd i Storbritannien efter det att Danmark betalat ett hemligt belopp. Tolv av dem hade fått avslag på visumansökan till Danmark och elva ville själva till Storbritannien.

Samtidigt hade fram till och med juni bara fem tolkar som arbetat med den danska militären fått asyl i Danmark, av 139 som ansökt.

– Jag har aldrig tidigare, varken under min tid i FN eller EU eller som advokat i Danmark, sett något liknande. Danmark betalar sig ur ett juridiskt ansvar för tolkarna, säger Poul Hauch Fenger, asylrättsexpert som tidigare arbetat för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, till tidningen.

Hur mycket den danska staten betalat är hemligt men beloppet har enligt Berlingske räknats fram efter vad det skulle kosta britterna att evakuera tolkarna, integrera dem i samhället och sociala kostnader i fem år.

Tidningen har fått uppgifterna bekräftade av danska försvarsdepartementet.

Tolkarna var anställda av brittisk militär, men arbetade åt danskarna, bar dansk uniform och fick lön från Danmark. Samtliga totalt 195 tolkar som hjälpt Danmark i Afghanistan har sedan 2013 kunnat ansöka om danskt stöd om de kan visa att de hotats.

Det avtalet ersattes den 11 augusti, när talibanerna var på väg att ta makten i Afghanistan. Efter det datumet gällde avtalet bara de som assisterat Danmark de senaste två åren

Sedan Kabuls fall den 15 augusti har Danmark evakuerat omkring tusen personer, bland dem omkring 600 tolkar och andra lokalt anställda med familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!