Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mordplaner i kongressen tonas ned

Uppgifter om att upprorsmakare planerade att mörda eller tillfångata politiker i Kapitolium tonas ned. Samtidigt inleds flera utredningar av vilken beredskap som fanns kring kongressen.

USA:s myndigheter utreds internt efter stormningen av kongressen förra veckan. Här står en polisbil vid det stängsel som upprättats efteråt.

USA:s myndigheter utreds internt efter stormningen av kongressen förra veckan. Här står en polisbil vid det stängsel som upprättats efteråt.

Foto: Susan Walsh/AP/TT

Brott & Straff2021-01-15 17:15

Den federala polisen FBI har gripit över hundra personer med koppling till stormningen, och letar fortsatt efter personer som kan utgöra ett säkerhetshot mot presidentinstallationen av Joe Biden den 20 januari.

– Bara från händelsen den 6 januari har vi identifierat över 200 misstänkta. Så vi vet vilka ni är, om ni finns där ute, och FBI-agenter kommer att hitta er, säger FBI-chefen Christopher Wray enligt medier i Washington.

Det har rests frågetecken kring i vilken mån stormningen var genomtänkt och planerad, eller om händelserna var mer spontana uttryck för missnöje med att demokraten Joe Bidens seger i presidentvalet samma dag skulle godkännas.

Olika åklagarbud

Federala åklagare i delstaten Arizona, som utrett en av de mer uppmärksammade inkräktarna, finner skäl att tro att det fanns planer på att tillfångata och mörda kongresspolitiker.

Det handlar om Jacob Chansley, mannen som barbröstad och iförd en pälsmössa med bisonhorn bland annat fotograferades vid vicepresident Mike Pences skrivbord. Av åklagarnas häktningsframställan framgår att Chansley där lämnade en lapp med den hotfulla texten "det är bara en tidsfråga, rättvisa kommer", enligt Reuters.

"Chansleys egna ord och handlingar i Kapitolium stödjer att upploppsmakarnas avsikt vara att tillfångata och mörda folkvalda politiker", skriver åklagarna.

Michael Sherwin, som leder den federala åklagarkammaren i Washington DC och därmed utredningen, tonar ned detta och säger att det inte finns några "direkta bevis" för sådana planer, rapporterar Reuters.

Sherwin förklarar att bevis kan tolkas olika när lokala åklagarkammare bidrar till den omfattande utredningen.

Militär i aktiv tjänst

Den misstänkte Chansley överlämnade sig till polis vid återkomst till sina hemtrakter i Arizona, där han rapporteras vara något utav en lokalt känd konspirationsteoretiker. Han har framträtt under smeknamnet "Qanon-shamanen" vid tidigare demonstrationer till stöd för president Donald Trump.

– Jag är inte så orolig, har han sagt till lokala mediebolaget Newsy om brottsmisstankarna.

– Ärligt talat bröt jag inga lagar. Jag promenerade in genom öppna dörrar.

Bland de som redan hittats finns Jacob Fracker, en polis som anklagas för att på sin lediga tid ha deltagit i stormningen. Han är tidigare marinkårssoldat, och därmed en av flera krigsveteraner bland de utpekade. Men Virginias nationalgarde bekräftar också uppgifter från sajten Military.com att Fracker fortfarande är i tjänst som korpral i delstatens nationalgarde – vilket innebär att han är den förste militären i aktiv tjänst som misstänks ha deltagit.

General ska se över

Internutredare vid USA:s justitiedepartement ska klarlägga hur myndigheterna hanterade förberedelserna förra onsdagen, inför de planerade jättedemonstrationerna. Deras utredning samordnas med flera departement och federala myndigheter som var inblandade i insatsen.

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi har gett en pensionerad general, Russel Honore, i uppdrag att leda en utredning av säkerhetsåtgärderna och myndigheternas agerande under händelseförloppet, rapporterar AFP.

Dagen före stormningen hade det inom den federala polismyndigheten FBI skickats ut en varning om att extremister förberedde sig för att resa till Washington med avsikter om våld och "krig". En FBI-källa säger dock till Reuters att uppgifterna i det läget var att betrakta som råmaterial och icke-verifierade.

En högt uppsatt FBI-chef, Steven D'Antuono, har tidigare sagt att det vidtogs vissa åtgärder med anledning av uppgifterna, men han har också poängterat att myndigheterna inte kan reagera på allt som skrivs på nätet.

Detta har hänt: Stormningen av Kapitolium

Onsdagen den 6 januari skulle kongressen i Washington godkänna resultatet i USA:s val, som innebär att demokraten Joe Biden tar över presidentposten efter republikanen Donald Trump.

Men Trump – som utan bevis hävdar att Biden segrat genom fusk – höll på förmiddagen ett eldigt tal vid The Ellipse, ett parkområde söder om Vita huset och ett tiotal kvarter väster om kongressbyggnaden Kapitolium.

Han uppmanade anhängarna att protestera fredligt, men sade samtidigt till dem att kämpa "utav helvete", och att "vi ska gå ner till Kapitolium".

Timmarna efteråt samlades allt större skaror Trumpanhängare runt parlamentsbyggnaden. När det stod klart att polisbevakningen inte skulle räcka avbröt kongressen stadfästandet av valresultatet. Många av politikerna gick och gömde sig samtidigt som brokiga skaror Trumpaktivister tog sig in, delvis med våld, i komplexet.

Presidenten tog till en början inte avstånd från händelserna, och det dröjde flera timmar innan tillräckliga polisförstärkningar kom och fick kontroll på situationen.

Arbetet återupptogs och Bidens seger fastställdes.

Fem personer miste livet i samband med stormningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!