Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förbud mot gangstergodis ska stoppa yakuzan

Varje år delar brottssyndikatet Yamaguchi-gumi ut sötsaker till barnen i japanska Kobe. Men nu kan yakuzan ha ordnat sin sista halloweenfest. Ny lagstiftning är på gång för att stoppa gangstergodiset.

Barnen i japanska Kobe får inget gangstergodis nästa halloween, om en ny lag går igenom. Arkivbild.

Barnen i japanska Kobe får inget gangstergodis nästa halloween, om en ny lag går igenom. Arkivbild.

Foto: Fredrik Varfjell/NTB Scanpix/TT

Brott & Straff2020-07-18 18:55

Yamaguchi-gumi, med bas i Kobe på den japanska huvudön Honshus sydkust, är fortfarande landets största yakuzagruppering. Men medlemsantalet har sjunkit allt eftersom myndigheterna dragit åt tumskruvarna.

Det 105-åriga gänget har svarat med att försöka visa en mjukare framtoning. En del av denna strategi är att varje år i anslutning till halloween bjuda Kobes barn på sötsaker, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Stopp för snask

Gangstergodiset har delats ut de flesta år sedan 2013, men nu har staden fått nog. Lokal polis ska skicka ett lagförslag till länsfullmäktige som om det går igenom förbjuder barn att vistas på yakuzans egendom.

Det skulle effektivt sätta stopp för godisspridningen eftersom Kobes unga varit tvungna att besöka Yamaguchi-gumis lokaler för att få de färgglada godispåsarna.

Yakuza på dekis

Yamaguchi-gumi har alltjämt närmare 9 000 medlemmar. Likt Japans övriga brottssyndikat har antalet fallit. Den totala numerären har sjunkit i 15 år i rad – totalt var enligt mediebolaget Japan Times drygt 28 000 personer anslutna till yakuzaorganisationer vid utgången av 2019.

"Medlemsantalet fortsätter sjunka eftersom hårdare åtgärder i syfte att få bort yakuzangrupper har gjort det svårare för dem att säkra finansiering", säger en talesperson vid den nationella polismyndigheten till tidningen.

I fallet Kobe ses godisförbudet också som ett sätt att stävja en pågående konflikt mellan Yamaguchi-gumi och den 3 000 personer starka, och snarlikt namngivna, utbrytargruppen Kobe Yamaguchi-gumi. Enligt lagförslaget ska yakuzakontakt med barn, vid upprepade förbrytelser, kunna ge upp till sex månaders fängelse.

Fakta: Yakuza

Yakuza är ett samlingsnamn för Japans olika brottssyndikat. Traditionellt försörjer sig gängen på ekonomisk brottslighet, ofta inom näringsgrenar som bygg- och transport. Bland annat har yakuzagrupper anklagats för att ha tillhandahållit svart arbetskraft vid saneringen efter härdsmältorna i Fukushima, och vid uppförandet av arenor för de numera uppskjutna olympiska spelen i Tokyo.

Verksamheten omfattar också illegala områden som pornografi, prostitution och spel. Många yakuzagrupper förbjuder däremot medlemmarna att ägna sig åt stöld, rån eller narkotikabrottslighet.

Yakuzan har existerat i det öppna i över 100 år och beskrivs ofta ha en tyst överenskommelse med det omgivande samhället. Utöver kriminalitet ägnar sig Japans yakuzagrupper regelbundet åt välgörenhet.

Källor: NE och Japan Times

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!