En senegalesisk domstol har dömt tre män, samtliga fiskare från kuststaden M'bour, till två års fängelse vardera för att ha "satt andras liv i fara", rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Männens söner satte sig tillsammans med andra migranter i en enkel kanot för att ta sig västerut över Atlanten till spanska Kanarieöarna, med förhoppningen att därifrån kunna nå det europeiska fastlandet. En av dem, en tonårig pojke vid namn Doudou, fick svårt att äta och dog på oklara grunder under resan. Mer detaljer än så finns inte – pojkens kropp tippades överbord av smugglarna. Strax därefter greps de tre nu dömda papporna.
"Dörren till framgång"
Doudous öde har rört upp känslor i Senegal och lett till en kvalfylld debatt kring fattigdom, föräldratryck och frestelserna med ett liv i Europa. Hans pappa hade betalat en människosmugglare knappt 3 900 kronor för att ta sonen till Spanien. Doudous förhoppning var att därefter nå Italien och försöka få kontrakt med en fotbollsklubb.
– Jag ville öppna dörren till framgång för honom. Om jag hade vetat att han inte skulle komma tillbaka hade jag aldrig tagit risken, sade pappan till en lokal tidning under rättegången.
Motivationen att söka sig till Europa är extra stor i västafrikanska fiskarsamhällen, enligt AFP. I många byar längs den senegalesiska kusten har tillvaron blivit allt svårare på grund av minskade fångster – som anses vara orsakade av stora utländska fiskeflottor – i kombination med coronavirusets härjningar.
Hundratals har dött
Nu höjs allt fler röster för att ta itu med själva roten till problemet.
– Fallet Doudou skapade en chockvåg. Med Doudou upphör själva migrationsproblemet att vara ett enskilt fall med sin grund i en familj. Vi hör om kriminalisering, men jag tror att debatten bör handla om hur man kan utrota den extrema fattigdom som ligger bakom resorna, säger Boubacar Sèye, ordförande för migrantorganisationen Horizons Sans Frontières, enligt den franska radiokanalen RFI.
Den närmaste kanarieön ligger drygt tio mil väster om Afrikas västkust. Många av de båtar som ger sig ut på resan är överfulla, i undermåligt skick och saknar tillräcklig mängd bränsle för färden.
Hittills i år har över 500 människor dött – de flesta av dem i oktober och november – i jakten på att nå Europa via den farliga Atlantrutten. Enligt FN:s migrationsorgan IOM är det mer än dubbelt så många jämfört med hela förra året.