Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svensk döms för mord i belgiskt terrormål

Flera personer döms i rättegången om terrordåden i Bryssel 2016, då 32 personer dödades. Enligt domen, som lästes upp i rättegångsbyggnaden i Bryssel, döms den svenske medborgaren Osama Krayem för bland annat terrormord.

Rättegångssalen i Bryssel där polis vaktar de terroråtalade i väntan på juryns beslut på tisdagen.

Rättegångssalen i Bryssel där polis vaktar de terroråtalade i väntan på juryns beslut på tisdagen.

Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Belgien2023-07-25 19:20

Efter 18 dagars överläggningar i Natos gamla högkvarter kom juryn med sitt beslut i en av de största rättegångarna i Belgiens historia.

Sex av de tio åtalade döms på den tyngsta punkten, för terrormord. En av dem uppges vara död efter att ha stridit i Syrien, bland de andra finns svenske Osama Krayem som precis som flera av de andra sedan tidigare har dömts till långa straff för inblandning i terrordåden i Paris 2015.

Åtta av de åtalade döms dessutom för att tillhöra en terrororganisation. Två bröder frias dock på båda dessa åtalspunkterna.

Straff utdöms senare

Bland de dömda ingår Salah Abdeslam, ökänd som en av deltagarna i terrordåden i Paris som inträffade fyra månader före Brysselattacken, den 13 november 2015.

På tisdagen togs enbart själva skuldfrågan upp, medan påföljden ska avgöras i en separat process, antagligen i september. De dömda riskerar då upp till 30 års fängelse.

De tolv i juryn hade fått nära 300 frågor av domaren att överväga innan de skulle avgöra om de tio var skyldiga till terrordåden eller ej. De har i två veckor vistats på hemlig ort, utan mobiltelefoner och tv-tittande.

Offrens namn lästes upp

Innan deras utslag presenterades valde domaren Laurence Massart dock att läsa upp namnen på de 32 personer som dödades i terrordådet. På åhörarläktarna satt då många överlevande från dådet och anhöriga till de som miste livet på morgonen den 22 mars 2016.

Närmare 900 människor skadades fysiskt eller fick psykiska trauman när islamistiska självmordsbombare utförde sitt attentat på Zaventem-flygplatsen och tunnelbanestationen Maelbeek.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel antal personer som dömts för terrormord.

Fakta: Terrorn i Bryssel

Klockan 07.58 den 22 mars 2016 spränger sig självmordsbombaren Ibrahim El Bakraoui vid en av incheckningsdiskarna på Zaventem-flygplatsen i Bryssel. Elva sekunder senare gör medförövaren Najim Laachraoui samma sak vid en annan disk.

Klockan 09.11 spränger sig El Bakraoius bror Khalid på ett tunnelbanetåg vid stationen Maelbeek i centrala Bryssel.

Utöver gärningsmännen dör 32 personer i dåden, däribland två svenskor. 340 personer skadades.

Förövarna kopplas snabbt till de islamistiska terrorister som fyra månader tidigare slagit till mot Paris. Dådet i Bryssel tros ha varit en påskyndad attack sedan en av de främst efterspanade efter Parisattacken, Salah Abdeslam, gripits i Bryssel den 18 mars.

Utöver de tre gärningsmännen tros ytterligare två personer – Mohamed Abrini och Osama Krayem – ha varit på väg att spränga sig den 22 mars, men backade ur i sista stund. Båda greps i april 2016.

Källa: Le Soir

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!