– Den här bron är inte bara tegel, cement, järn och betong, sade Bangladesh premiärminister Sheikh Hasina inför den miljonpublik som samlats för den officiella invigningen.
– Den här bron är vår stolthet. En symbol för vår kapacitet, styrka och värdighet.
Den 6,2 kilometer långa Padmabron är visserligen landets längsta, tillika det enskilt största infrastrukturprojektet i Bangladesh någonsin, och en efterlängtad framgång för regeringen. Men kanske kan det hävdas att Hasina i sina hyllningar valde att bortse skandalerna som kantat dess tillblivelse.
Åtta dödades i lynchningar
Padmabron skulle enligt ursprungsplanen stå färdig redan 2004. I stället dröjde det till 2014 innan första spadtaget togs.
Och dyrt blev det. Bistånd finansierade 80 procent av kostnaden men Världsbanken drog sig ur efter att ha hittat "trovärdiga bevis" för korruption på regeringsnivå. I stället fick Bangladesh ta hela slutnotan på motsvarande nära 40 miljarder kronor.
2019 lynchades åtta personer av upprörda folkmassor. Brobygget hade stött på problem och i sociala medier spreds rykten om att barn kidnappades och offrades för att vända oturen.
Höga förhoppningar
Dess olycksdrabbade historia till trots är förhoppningarna kring bron höga. 50 miljoner människor spås enligt regeringen få bättre ekonomi till följd av Padmabron och bruttonationalinkomsten väntas öka med 1,5 procent.
Bron öppnas för trafik under söndagen. 60-årige Abdus Sattar från närliggande Sreenagar var en av tusentals som på lördagen passade på att promenera på vägbanorna.
– Jag har sett hur svårt det är för resenärer att korsa den mäktiga Padmafloden. Nu är deras lidande över, hoppas jag, säger han till lokala dagstidningen Daily Star.