Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Australien: Måste få slut på klimatkriget

Australien börjar skruva upp ambitionerna när det gäller att minska landets stora utsläpp. Men flera segrande klimatkandidater i valet nyligen vill gå ännu längre.

Översvämningar har varit en vanlig syn i Australien de senaste åren. Arkivbild.

Översvämningar har varit en vanlig syn i Australien de senaste åren. Arkivbild.

Foto: Gustav Sjöholm/TT

Australien2022-06-16 06:15

Fram till 2030 ska utsläppen minska med 43 procent, att jämföra med det tidigare målet på 26–28 procent, meddelar landets nye premiärminister Anthony Albanese.

Hans parti Labor vann valet i maj delvis på skärpta klimatlöften, en fråga som blivit så het i landet att debatten kallas "klimatkrigen". Men samtidigt gick kandidater från De Gröna och den oberoende "teal"-rörelsen ännu starkare i valet, och de tycker inte att Labors mål räcker. För att uppnå Paris-avtalets mål om högst 1,5 grader högre global medeltemperatur skulle Australien behöva sänka utsläppen med minst uppemot 60 procent, en rejäl omställning som förespråkas av miljöpartiet och "tealisterna".

Bleknat rev

Bakgrunden är att Australien har drabbats hårt de senaste åren av domedagsliknande naturbränder och översvämningar, och det berömda Barriärrevet utanför östkusten har gång på gång drabbats av massblekningar. Samtidigt har landet fått kritik för att omställningen sker för långsamt, och för att landets omfattande kolindustri eldar på klimatkatastroferna.

"Efter ett årtionde av förnekande, måste vi nu få ett slut på klimatkriget. Vi kommer att jobba hårt tillsammans med alla som vill ha en bättre framtid, med kraften av billigare och renare förnyelsebar energi", skriver Albanese på Twitter.

En del tecken på en grön omställning har tidigare märkts på bland delstater och storföretag i Australien, där man i flera fall gått mycket längre än de nationella ambitionerna.

Ingen vill köpa

Gruvbolaget BHP meddelar att man inte lyckats hitta en köpare till sin kolgruva Mount Arthur i New South Wales, delstatens största, och att man därmed kommer att stänga anläggningen 2030.

– Det här är ett väldigt betydande steg för BHP, och frånvaron av köpare av gruvan skickar ett otroligt starkt budskap att kol är på nedgång globalt, när konsumentländer agerar på klimatförändringarna, säger Carmel Flint vid miljögruppen Lock the Gate Alliance, till The Sydney Morning Herald.

Och oljejätten BP meddelade på onsdagen att man går in som storägare i ett jätteprojekt där man med sol och vind ska producera el och vätgas i delstaten Western Australia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!